Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Femeile care au cancer mamar cer extirparea sânilor, deși nu au neapărată nevoie. Medic: Uneori trebuie să conving pacientele

Your browser doesn't support HTML5 video.

Tot mai multe femei din întreaga lume cer extirparea sânilor după ce află că au cancer mamar.

Asta deși medicii le recomandă în cele mai multe cazuri doar extirparea tumorii. Venim cu explicații despre acest fenomen la Doctor de bine. 

Prof. univ. dr, Alexandru Blidaru, medic primar chirurgie oncologică: „Peste tot în lume e demonstrat că o intervenție conservatoare, cu indicație corectă și tratament corect, e cel puțin la fel de bună, dacă nu mai bună decât mastectomia, dar a rămas mentalitatea că mastectomia e mai sigură. E o mentalitate mai veche. Atunci când se poate face tratament conservator mai ales cu tehnica oncoplastică, e prima alegere și uneori trebuie să conving pacientele că e prima alegere”.

Comisia oncologică ia decizia tratamentului. În conformitate cu datele despre succesul acesteia strânse la nivel mondial.

În lume s-a observat creșterea numărului de mastectomii în cancerul de sân, la decizia pacientei. Prima explicație? Frica să nu apară cancer și în sânul sănătos. Frica de radioterapie. Dacă se elimină doar tumora din sânul afectat și nu tot sânul, e necesară radioterapia.

Prof. univ. dr, Alexandru Blidaru, medic primar chirurgie oncologică: „Dacă mastectomia evită radioterapia poate fi luată în discuție, dar sunt cazuri când și după mastectomie trebuie făcută radioterapia și atunci chirurgia conservatoare e de departe prima opțiune”.

Un alt motiv e posibitatea reconsctrucției estetice, bilateral, în timpul aceleași operații, care înlătură tumora.

Prof. univ. dr, Alexandru Blidaru, medic primar chirurgie oncologică: „Ce nu înțeleg este că, cu cât operația e mai mare, cu atât riscurile sunt mai mari și de aceea trebuie să alegi operația necesară. Și mai ales nu trebuie să uităm cu ce ne ocupăm”.

Ne ocupăm de cancer la un sân, celălalt nu are nimic. Evoluția femeii nu depinde de ce se va întâmpla cu sânul celălalt, dacă vreodată se va îmbolnăvi sau nu, depinde e evoluția cancerului pe care îl are acum.

Tratamenul depinde de cât de avansată este formațiunea canceroasă. Și de tipul de cancer.

Nu avem program național pentru cancerul de sân

Singura prevenție pentru cel mai frecvent tip de cancer, care apare la sexul feminin, este ecografia făcută de control. O dată pe an, în lipsa oricăror simptome. Și, după 40 de ani, mamografie, la intervalul de timp recomandat de medic.

Investigațiile nu impiedică cancerul să apară, dar pot să arate o tumoră când are câțiva milimetri și este perfect tratabilă.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult