Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Femeia care vrea să devină programator, deși a lucrat ani buni în administrația publică

Your browser doesn't support HTML5 video.

IT-ul, sector în mare criză de specialişti, atrage tot mai mulți angajați şi din alte domenii.

În ultimul timp, băncile școlilor de informatică se umplu cu oameni de peste 30 de ani, care au decis să o ia de la zero ca să se bucure în final de venituri peste medie. Şi nu sunt singurii care decid să încerce lucruri noi.

Claudia a lucrat ani buni în administrația publică, iar acum se pregătește să devină programator.

Claudia Grosu, cursantă școală IT: ”Mi-am dat seama că studiile pe care le-am absolvit - adică Matematica - mă vor ajuta cu siguranţă. Mai am colegi şi prieteni, cel puţin cei care au terminat facultatea cu mine sau prieteni din alte domenii, care se îndreaptă încet-încet către IT”.

Fost profesor de engleză, Mark a venit în Capitală pentru un nou drum în carieră.

Citește și
angajati
România pierde miliarde de euro din cauza lipsei IT-iștilor. Soluţia găsită de firme

Mark Stan, cursant școala IT: ”Încă de când eram mic, aveam o afinitate pentru partea de jocuri şi-mi doresc ca după finalizarea studiilor să lucrez în industria de gaming''.

Claudia Tamași, manager școala IT: ”Sunt persoane care sunt plafonate în joburile lor anterioare şi premisa unor câştiguri mult mai mari le trezeşte acest interes. Studentul trebuie să-şi plătească acest curs de un an de zile în momentul în care noi deja le găsim un job”.

Cursurile în domeniu pornesc de la câteva sute de euro și ajung la câteva mii, însă locul de muncă e de multe ori garantat. Asta pentru că facultăţile de profil au 9 mii de absolvenţi anual, dar pe piaţa e nevoie de 35 de mii de specialişti, arata estimările din industrie.

Raluca Dumitra, reprezentant site joburi: ”În ultimii ani, IT-ul a devenit mai puţin ermertic. Au apărut o grămadă de alte opţiuni de educaţie non-formala pentru a pregăti viitorii programatori”.

Pe unul dintre marile site-uri de recrutare de la noi sunt disponibile acum aproape 3.000 de posturi în IT, majoritatea dintre ele sunt pentru începătorii în domeniu. Specialiştii în resurse umane spun că juniorii în IT primesc 2-3 oferte pe săptămână, iar salariile oferite pornesc de la 500 de euro.

Nu doar IT-ul este atractiv pentru cei care vor o schimbare de carieră. Mulți se orientează spre meseriile care le-ar permite să-și înceapă propria afacere. Cătălin a terminat de curând cursul de antrenor de fitness la Iași.

Cătălin Galiță, fost cursant şcoală privată: ”Am lucrat în Italia, cosmetician, şi după m-am întors aici şi am făcut cursul de instructor fitness. În curând mă gândesc să-mi fac o afacere".

Iar şomerii pot căpăta noi calificări, fără să plătească, la agenţiile pentru ocuparea forței de muncă.

Adriana Sirghie, purtător de cuvânt AJOFM Iași: ”Șomerii pot opta pentru curs de bucătar sau ospătar - pentru cei cu 8 clase, curs de coafor sau agent de securitate - pentru cei care au terminat 10 clase, cei care au absolvit liceul pot opta pentru curs de contabil, iar cei cu studii superioare se pot înregistra la manager proiect".

În ultimii doi ani, peste 2.600 de șomeri au fost calificați, gratuit, ca operatori de calculator, designer web ori graficieni, arată datele de la Agenția pentru Ocuparea Forței de Muncă. Alți peste 3.000 au devenit lucrători în comerț, 2.300 - agenți de securitate și 1.700 - bucătari.

 

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult