Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Expoziția care îți arată ce însemna să fii soldat în urmă cu 2.000 de ani. „Trebuia să știi aritmetică și să scrii”

Your browser doesn't support HTML5 video.

Cine erau soldații armatei romane? Ce însemna să fii soldat în urmă cu 2.000 de ani? Sunt întrebările la care va răspunde o expoziție unică în țară, gândită de istoricii Muzeului Național al Unirii din Alba Iulia.  

Vizitatorii vor putea descoperi detalii inedite despre viața luptătorilor, din perioada războaielor daco-romane.

Istoria prinde viață în vechiul oraș Apulum. Pasionații de istorie au ocazia să descopere o parte din viața unui luptător din armata romană, din timpul războaielor de cucerire a Daciei.

Pentru ca vizitatorii să înțeleagă cât mai bine viața soldaților din acele vremuri, au fost aduse și replicile ale echipamentelor folosite atunci, care cântăreau aproape 9 kilograme!

Ștefan Borza, Legiunea a XIII-a Gemina: „Soldatul roman din secolul II după Hristos purta loria segmentata, această armură din segmente are vreo de 7,5 kg, a armă purta o sabie un gladius."

Marius Ardelean, Legiunea a XIII-a Gemina: „Puteai să intri în armata romană la 18 ani și ca cerință trebuia să provii dintr-o familie bună, să știi un pic de aritmetică. Și mai trebuia să mai știi să scrii.”

Liviu Zgârciu, organizator expoziție Muzeul Național al Unirii din Alba Iulia: „Se încearcă să se aducă aspecte din viața cotidiană și militară a legiunilor romane în perioada războaielor daco-romane. Publicul care intră prin expoziție poate chiar să trăiască experiențele din viața romană, avem o sală în care se pot implica în antrenamente."

Cristian Ciomac: „Este prima expoziție de acest gen care are loc în România și cumva readuce la viață ceea e facem noi de peste 10 ani în reconstituire istorică.”

Expoziția va putea fi vizitată până la sfârșitul anului, la Muzeul Național al Unirii din Alba Iulia.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult