Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Experți în geologie, artă, cultură și tradiții din toată lumea, reuniți în cel mai nou geoparc UNESCO din România

Your browser doesn't support HTML5 video.

La Buzău, acolo unde este cel mai nou geoparc UNESCO din România, s-au strâns zilele aceastea experți în geologie, artă, cultură și tradiții, din 17 state.  

Scopul este să facă schimb de experientă și să viziteze minunile din Ținutul Buzăului. Au fost suprinși de spectacolul naturii, mai ales când au ajuns la vulcanii noroioși.

Experții UNESCO au fost impresionați de peisajul selenar de la Vulcanii Noroioși. Spun că au călătorit prin multe țări, dar n-au mai întâlnit așa minune. Vulcanii Noroioși din Buzău sunt cei mai înalți din Europa și printre puținii de pe continent.

Zhi Ye, ofițer programe culturale: „Este prima dată când vizitez Vulcanii Noroioși. Este un fenomen natural uimitor. Ceea ce este interesant este că erupe la câteva minute. Suntem foarte norocoși că am putut să vedem acest moment uimitor”.

Matteo Rosati, biroul regional UNESCO pentru Europa: „Oamenii sunt extrem de interesați de acest loc pe care l-am văzut. Este cea mai spectaculoasă manifestare, dar este mai mult decât atât, este o moștenire foarte bogată și așezată de valori naturale”.

Citește și
roșia montană
Roșia Montană revine la viață. Clădirile de patrimoniu, slavate de voluntari

Anul viitor va fi deschis și un centru de informare la intrarea în Ținutul Buzăului pentru ca cei care ajung în zonă să afle ce merită vizitat.

Răzvan Popa, director Ținutul Buzăului: „Venim cu ceva foarte modern, foarte de top, în niște locuri extrem de arhaice și de rurale. Comunitatea le acceptă foarte bine pentru că e un atractor interesant și pentru ei și pentru cei care vin”.

Mii de turiști au ajuns în Ținutul Buzăului în cele șase luni de când locul a primit statut de Geoparc Internațional UNESCO.

Dar, zona are nevoie de investiții. Nu există destule locuri de cazare și nici restaurante unde poate fi servită mâncarea cu specific local, spun autoritățile județene. Probleme sunt și cu drumurile de acces.

Cristina Partal: consultant turism CJ Buzău: „Pământul pe care noi stăm este într-o continuă mișcare. Practic, chiar dacă în fiecare an autoritățile publice reabilitează drumurile, în fiecare an vor fi zone în care acestea se vor deteriora și va fi o muncă continuă”.

Ținutul Buzăului se întinde pe aproape 100.000 de hectare și se poate lăuda cu peste 60 de monumente arheologice, istorice și culturale. Cele mai cunoscute sunt Vulcanii Noroioși, așezările rupestre, Focul Viu, muntele de sare și trovanții de la Ulmet.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult