Modifica setarile cookie
Toate categoriile

EXCLUSIV. Nelu Tătaru, despre pandemia de coronavirus: "80-82% din cazuri sunt uşoare"

Your browser doesn't support HTML5 video.

Nelu Tătaru, secretarul de stat în Ministerul Sănătății, a vorbit despre pandemia de coronavirus, într-un interviu exclusiv cu Andreea Esca, în cadrul Știrilor Pro TV.

 Principalele declarații ale lui Nelu Tătaru

►Ar trebui să fim precauți. Se evită zonele aglomerate și contactul cu persoanele care prezintă semne de insuficiență respiratorie.

►Oamenii trebuie să-și facă strictul necesar, nu depozite, într-un interval orar în care nu este aglomerat.

►Evitarea locurilor aglomerate nu înseamnă numai evitarea școlilor.

►Ne informăm doar din surse oficiale. Prima dată erau apeluri de urgențe, acum sunt de informare și dăm aceste informații oricui are nevoie. Dacă nu te gândești la tine, gândește-te la nepoții tăi, la bunicii tăi, la părinții tăi. Același apel l-am făcut și celor de afară, care s-au îngrămădit să vină în țară. Sunt ai noștri, ii așteptăm, dar dacă nu au o treabă urgentă, această mobilitate dintr-o zonă, care este endemică, spre România, nu fac decât ca în decurs de două, trei săptămâni să vedem că s-a mai întâmplat ceva. La început aveam doar cazuri de import, acum, în scenariul doi, avem și cazuri de transmitere locală, între oamenii noștri de aici. Avem cazul Gerota. Neinformând, sau inducând în eroare autoritățile, a făcut să pierdem noi, ca medici, un timp care poate fi vital.

►14 zile din viața lor, în carantină, poate salva sănătatea României.

Citește și
epidemie de coronavirus
LIVE UPDATE. 47 de cazuri de coronavirus în România. Ultimele două cazuri, o femeie de 63 de ani și un bărbat de 48 de ani
S-a inițiat un proiect pilot, prin care pot fi monitorizați cei infectați  

►Marți, la centrul de Telemedicină s-a inițiat un proiect pilot, care făcea ca cei din carantină sau din izolarea voluntară la domiciliu să fie monitorizați pentru funcții vitale cu holtere sau acele brățări electronice, care dădeau în timp real și noi avem în centrul nostru de comandă de la Ministerul Sănătății legătură directă: puls, tensiune, frecvență, saturație în oxigen, temperatur[. Cu aceste mecanisme se poate vedea și localizarea prin GPS. Au fost foarte deranjați o parte, dar la fel, trebuie să înțeleagă că este pentru siguranța lor și în momentul în care noi vedem o modificare, putem acționa la timp, dincolo de faptul că ei puteau să anunțe printr-un telefon că au făcut sau nu febră.

Cum sunt de fapt spațiile pentru carantină  

►Spațiile pentru carantină sunt alese de către comitetele județene pentru situații de urgență, iar DSP-ul dă aviz pentru aceste locații. Pentru carantină trebuie să existe o cameră utilată, care să aibă și grup sanitar. Prin ordonanță și prin ordinul ministrului pentru carantină, impune inclusiv accesul la internet. Carantina înseamnă izolare. Am decis ca pentru familiile care vin, mamă, tată, copil, să stea în aceeași cameră cu trei paturi. Deși la început izolam perfect fiecare dintre aceștia, dându-le posibilitatea să rămână împreună, ei sunt testați în prima zi.

►Testul negativ continuă carantina, sunt retestați a 13-a și a 14-a zi. Două teste negative, la distanță de 24 de ore între ele, înseamnă vindecarea și în a 14-a zi pot pleca acasă cu adeverință medicală de ieșire din carantină, sănătoși. ►O pozitivare a acelui test înseamnă internarea în spital și anchetă epidemiologică pentru tot ce înseamnă contacți, inclusiv membrii familiei.

►Am dublat personalul medical de la Nădlac și Borș. Avem ajutor și de la medicii militari care ne-au venit în zonă, să triem acești cetățeni care vin într-un moment de panică, de nervozitate.

80-82% din cazurile din România sunt ușoare  

►80-82% din cazuri sunt ușoare și se tratează singure, doar în 15% din cazuri, lucrurile sunt mai complicate, fiind severe și doar 3% duc la mortalitate.

►Mesajul este să nu ne panicăm și să colaborăm cu autoritățile.

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult