Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Efectele pastilelor de captagon, descoperite în portul Constanța. Se mai numesc și "drogul jihadului"

Your browser doesn't support HTML5 video.

Captura record de droguri, anunțată marți seară de Poliția Română, arată că noi substanțe interzise din Orientul Mijolociu sunt răspândite în Europa.

751 de kilograme de pastile de captagon au fost descoperite în portul Constanța, alături de o tonă de hașiș.

Captagonul este numit și "drogul jihadului", pentru că ar fi folosit de membrii grupărilor teroriste. Îngrijorător este, că cei care consumă captagon, susțin specialiștii, sunt predispuși la acte de violență extremă, și își pierd instinctul de conservare.

Drogurile au fost încărcate pe un vapor, în Siria, printre paleţi de săpun.

Nava plecată din Siria a avut o oprire şi în Turcia, iar la Constanța urma să lase alte mărfuri. Apoi şi-ar fi continuat traseul, către Germania, destinaţia finală a drogurilor fiind atât Germania, cât şi Franţa. Numai că vorbim de un transport supravegheat, se ştia de cele 2 containere, poliţiştii americani i-au anunţat pe poliţiştii români, iar aceştia din urmă au făcut captura la Constanța.

Citește și
Percheziții la traficanții de droguri din Iași. Este vizat și fiul unui preot
Percheziții la traficanții de droguri din Iași. Este vizat și fiul unui preot

Poliţiştii spun că drogurile erau atât de bine ascunse, încât ar fi trecut cel mai probabil fără să fie depistate la controlul din port, dacă nu ar fi existat pontul celor de la renumita DEA – agenţia antidrog a americanilor.

Poliţist sub acoperire: "Este cea mai mare captură de captagon şi haşiş din istoria Poliţiei Române, valoarea de piaţă a drogurilor fiind estimată la 60 de milioane de euro. Metoda de disimulare a drogurilor a fost una foarte bine pusă la punct de gruparea infracţională."

Liviu Vasilescu, fostul şef al Poliţiei Române: "Subliniez faptul că întreaga operaţiune a fost desfășurată în cooperare cu DEA din Statele Unite ale Americii."

Specialiştii susţin că acest captagon este un drog nou, conţine amfetamina, şi despre el, presa internaţională a scris că din vânzările lui sunt finanţate conflictele din Siria.

Ziariştii străini au scris şi că prin consum, aceste droguri dau senzaţia unor puteri nemaintalnite, nu mai exista frică de moarte şi s-a speculat faptul că membrii ai ISIS şi ai altor grupări similare ar fi luat aceste droguri când participau la diverse atentate.

Cei care se droghează cu captagon pot rămâne treji până la 72 de ore şi se pare că sunt mai predispuşi la acte de violenţă extremă, spun medicii.

Bogdan Gheorghe, medic al Agenţiei Naţionale Antidrog: "Este consumat mai mult în partea de Asia, şi poate făcându-se referire la anumite activităţi să spunem aşa ale unor grupări de acolo, poartă şi această denumire. Captagonul e de fapt numele unui medicament dezvoltat prin 1960 pentru tratamentul unor afecţiuni psihiatrice, dar ca urmare a unor efecte negative asupra sănătăţii pe care le avea, a fost retras."

Anchetatorii nu exclud ca filierele care încercau să aducă acest drog pe piaţa europeană să aibă legături strânse şi cu grupările teroriste.

Liviu Vasilescu, fostul şef al Poliţiei Române: "În continuare se fac cercetări cu privire la mai multe persoane, cetăţeni români şi străini, pentru a se stabili implicarea în organizarea acestui transport de droguri."

Bogdan Gheorghe, medic: "Din ce monitorizează Agenţia Antidrog, nu s-a observat un consum al acestor substanţe în România."

Experţii antidrog sunt de părere că e doar o chestiune de timp până când noile droguri care pătrund pe piaţa neagră a Europei să ajungă şi în România.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult