Modifica setarile cookie
Toate categoriile

După mulţi ani de aşteptare, mai multe crescătorii din România recoltează icre negre. Cu cât se vinde un kilogram

Your browser doesn't support HTML5 video.

După mulţi ani de aşteptare, sturionii din fermele româneşti încep să îşi arate adevărata valoare. Câteva dintre crescătoriile din ţară recoltează icre negre, însă preţul unui kilogram ajunge pe piaţă la 1000 de euro.

Cu cât peştele este mai rar şi se dezvoltă mai lent, cu atât icrele sale sunt mai preţioase.

În România, sturionii sunt crescuţi pentru icrele lor în 35 de ferme. Perlele negre ale gastonomiei sunt recolate însă abia după şapte ani cât durează până când un peştele ajunge la maturitate şi poate să producă caviar.

Sunt însă specii - cum este morunul la care perioadă se întinde până la 18 ani. Iar cel mai scump caviar din lume - numit almaş - este produs de un sturion care are cel puţin o sută de ani. În acest caz, icrele negre sunt de fapt aurii.

Marilena Maereanu, Proprietar Fermă: "De la nişte peşti care au trăit la adâncimi foarte mari şi şi-au pierdut pigmentul am reuşit să obţinem acest diamant să îl numesc pentru că este într-adevăr foarte rar şi foarte valoros".

Din caviarul pe care îl recoltează într-un an - cel mult 500 de kilograme - proprietarul acestei ferme din Tulcea - vinde în ţara 10 la sută din producţie. Pentru restul are clienţi din Europa, Statele Unite şi Ţările Arabe.

Marilena Maereanu – proprietar fermă: "Aş spune că cel mai bun caviar ca şi gust este nisetrul imperial are un bob destul de mare peste 3,5 mm şi un gust deosebit cu uşor aromă de nucă, duce spre aroma de nucă”.

Sturionii necesită condiţii cu totul speciale de creştere. Contează calitatea apei, a hranei, cantitatea de oxigen, şi temperatura.

Femela este mutată apoi într-un bazin permanent monitorizat şi privată de hrană, pentru că gustul şi mirosul icrelor să fie nealterat.

Pentru extragerea caviarului, peştele este sacrificat. Se lucrează manual, pentru ca bobitele să se păstreze intacte. Preţul de vânzare porneşte de la 360 de euro pe kilogram însă intermediarii adăugă şi ei. Lucia Lupea, tehnolog fermă de sturioni: "La cumpărătorul final ajunge să depăşească 2000, 3000, 4000, 5000 - există şi caviar de 8000 de euro".

Marius Muntean, chef: "În general se folosesc la mese fastuoase unde sunt invitaţi speciali, dau o notă eleganță, la fel ca foiţa de aur pe un produs premium".

Creşterea sturionilor s-a dezvoltat la noi după anul 2006, când România a interzis pescuitul acestor peşti, pentru că erau pe cale de dispariţie. Am fost prima ţară care a luat o asemenea măsură.

Fermele de la noi vând pe comandă, iar câteva au reuşit să-şi deschidă puncte proprii de desfacere ori să intre în marile lanţuri de magazine. Exporturile sunt deocamdată modeste: oficial s-au raportat doar 43 de kilograme, dar fermierii se laudă cu mai mult. Un kilogram de caviar costă în restaurantele din New York sau Paris în jur de 1500 de euro.

 

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult