Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Distracția are prețul ei. Cât costă să faci grătar de 1 Mai în pădurea Cernica

Your browser doesn't support HTML5 video.

Planurile pentru aceste zile libere sunt făcute. Cine nu merge la mare, sigur ia în calcul un grătar cu prietenii sau un picnic la iarbă verde.

Cei care locuiesc la oraș, pot găsi în parcuri locuri special amenajate pentru picnic. Dar acestea nu sunt suficiente, dacă ne gandim câți vor dori să pregătească o friptură.

Din 2012, există o lege care reglementează activitățile de picnic si grătar pe spațiul public sau privat al statului. Ca sa putem merge in spatii amenajate, dotate cu facilități pentru grătar. Alfel riscăm amenzi.

Dar sunt prea puține locuri amenajate. În Capitală, bucureștenii au la dispoziție doar câteva parcuri cu grătare și sunt nevoiți sa meargă în locuri private.

De exemplu, în padurea Cernica autoritățile nu au amenajat un loc public, așa că oamenii plătesc.

Citește și
Inspectorul Pro
Pădurile Cernica şi Pustnicu, sufocate de gunoaie. De ce nu își bat capul autoritățile

Pentru trei ore, o familie cu doi copii de peste 12 ani, trebuie să plătescă 185 de lei, doar pentru taxe. 60 de lei taxa de intrare pentru toți, 50 de lei îi costă să închirieze un grătar și tot 50 de lei masa pentru picnic, la care se adaugă 25 de lei taxa de parcare.

Dacă vin cu grătarul de acasă, atunci mai scad 50 de lei din costul total.

Cei care nu vor să plătească, încearcă să prindă un loc în parcuri, unde se pot face grătare doar în weekend sau în zilele cu sărbători legale. Într-un parc din Sectorul 2, de exemplu, sunt doar două grătare.

Reporter: "Se fac des grătare aici?".

Paznic parc: "Doar sâmbăta și duminica. Grătarul este la noi, la baracă, și vin la noi cu buletinul, le dau grătarul, vin înapoi, le dăm buletinul".

Cei care vor sa se bucure de soare pe o pătură în iarbă verde la un picnic au obligația să strângă selectiv gunoaiele, în locuri special amenajate, și să pastreze liniștea și curățenia.

Bucureștean: "Eu stau aici de zece ani. Casa mea e acolo. Da, vin aici cu prietenii mei".

Amenzi uriașe pentru care nu respectă legea atunci când merg la picnic

Pentru cei care vor să organizeze un picnic fără aprinderea focului sunt spații special amenajate pe iarbă verde sau în foișoare precum acestea.

Prin legea picnicului sunt sancționati atât utilizatorii, cât și administratorii spațiilor special organizate care nu respectă regulile.

Reprezentant Garda de Mediu: "Pentru organizatori, sancțiunile sunt de 10.000 - la 50.000 de lei. Sancțiunuile încep de la 100 de lei si pot ajunge până la 5.000 pentru utilizatori și, totodată, în cazul în care alegem să facem picnicul în altă zonă decât cea special amenajată, amenda este între 1.000 și 3.000 de lei pentru fiecare persoană".

Amenzile pot fi aplicate de ofițenii de la Garda de Mediu, de Poliția Locală sau de Politia Română.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult