Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Dieta daneză. Cum să pierzi 9 kg în 13 zile cu unul dintre cele mai stricte regimuri alimentare

Dieta daneză, cunoscută și sub numele de dieta Copenhaga sau dieta daneză de 13 zile, a devenit destul de populară în ultimii ani datorită promisiunilor de a ajuta la pierderea rapidă a kilogramelor în plus.

Ca în cazul oricărei diete, înainte de a adopta un anumit regim alimentar, este imperios necesar să ne consultăm cu un nutriționist, să vedem dacă acesta este potrivit pentru noi. Iată ce este dieta daneză, cum funcționează dar și care sunt riscurile acesteia.

Ce este dieta daneză

Dieta daneză este un regim alimentar hipocaloric și hiperproteic care presupune un consum redus de alimente bogate în carbohidrați și grăsimi.

Acest plan de dietă durează 13 zile și promite o pierdere în greutate de până la 9 kilograme. Dieta daneză este considerată o dietă de „șoc” sau „de resetare”, deoarece presupune restricții alimentare severe și nu este destinată utilizării pe termen lung.

Cu toate acestea, cei care au încercat-o pretind că rezultatele obținute sunt stabile și că, după finalizarea celor 13 zile, metabolismul este resetat, astfel încât să nu mai fie nevoie să ținem alte diete, potrivit Ministerului Alimentației, Agriculturii și Pisciculturii din Danemarca.

Dieta daneză 13 zile

Dieta daneză de 13 zile este o versiune specifică a dietei daneze în care participanții urmează un plan de masă fix pe parcursul a 13 zile. Acest plan include trei mese pe zi, fiecare fiind bogată în proteine, dar sărace în carbohidrați și grăsimi.

De exemplu, micul dejun poate include cafea neagră, iar prânzul și cina pot consta în carne slabă, legume fierte sau salate. Dieta daneză de 13 zile se bazează pe ideea că organismul va consuma depozitele de grăsimi pentru energie, ceea ce va duce la pierderea în greutate.

Dieta daneza cu pui

O variantă a dietei daneze presupune înlocuirea cărnii de vită și de porc cu pui. Această variantă este cunoscută sub numele de dieta daneză cu pui și este preferată de unele persoane care doresc să reducă aportul de grăsimi saturate și colesterol.

Puiul este o sursă bună de proteine și conține mai puține grăsimi saturate decât carnea de vită și de porc. Planul de masă pentru dieta daneză cu pui include, în general, același tip de mese ca și dieta daneză de 13 zile, dar cu pui în loc de alte tipuri de carne.

Dieta daneza meniu

Meniul pentru dieta daneză variază în funcție de zi, dar în general include trei mese pe zi, bogate în proteine, dar sărace în carbohidrați și grăsimi. Un exemplu de meniu poate arăta astfel, conform Dietspotlight.com:

Ziua 1

• Mic dejun: cafea neagră fără zahăr • Prânz: 200 g de carne de vită slabă, o roșie, o felie de pâine integrală • Cină: 200 g de pește fiert sau la grătar, salată verde

Ziua 2

• Mic dejun: cafea neagră fără zahăr, un biscuit integral • Prânz: 200 g de pui fiert, salată de varză și morcov • Cină: 100 g de șuncă slabă, iaurt natural

Ziua 3

• Mic dejun: cafea neagră fără zahăr, o felie de pâine integrală • Prânz: 200 g de carne de vită slabă, o roșie, un morcov fiert • Cină: 2 ouă fierte, spanac fiert, o felie de pâine integrală

Ziua 4:

• Mic dejun: cafea neagră fără zahăr, un biscuit integral • Prânz: 200 g de pui la grătar, salată verde • Cină: 200 g de brânză de vaci, un morcov crud

Ziua 5:

• Mic dejun: un morcov crud, un pahar de apă • Prânz: 200 g de pește la grătar, un castron de legume fierte • Cină: 200 g de carne de vită slabă, o salată de varză

Ziua 6:

• Mic dejun: cafea neagră fără zahăr • Prânz: 200 g de pui la grătar, un castron de legume fierte • Cină: 2 ouă fierte, un castron de legume fierte

Ziua 7:

• Mic dejun: ceai verde fără zahăr • Prânz: 200 g de carne de vită slabă, o roșie, o felie de pâine integrală • Cină: 200 g de brânză de vaci, un morcov crud

Ziua 8-13:

Se repetă meniul de la zilele 1-6, dar cu porțiile reduse la jumătate.

Reguli dieta daneză

Dieta daneză are câteva reguli stricte pe care cei care o adoptă trebuie să le respecte cu sfințenie dacă vor să aibă rezultatele dorite. Iată cele mai importante reguli ale acestei diete, potrivit Mzstore.com:

► Urmați planul de masă cu strictețe, fără a adăuga sau înlocui alimente.

► Consumați doar alimentele specificate în meniu, în cantitățile indicate.

► Evitați alcoolul, băuturile carbogazoase și zahărul.

► Beți cel puțin 2 litri de apă pe zi.

► Încercați să faceți mișcare în mod regulat, dar nu exagerați, deoarece dieta furnizează un aport caloric redus.

► Nu continuați dieta după cele 13 zile, deoarece poate avea efecte negative asupra sănătății pe termen lung.

► Calorii reduse: dieta se bazează pe consumul a 600-800 kcal pe zi.

Durata aplicării. Acest regim este utilizat timp de 13 zile. În cazul în care, în timpul dietei, se încalcă regulile, se oprește dieta și se reia după o pauză de 3 luni. În cazul unei diete reușite, aceasta poate fi repetată după aproximativ 2 ani, de preferință după consultarea unui medic.

Dieta presupune servirea micului dejun între orele 8:00 și 9:00, prânzul între orele 12:00 și 14:00 și cina între orele 16:00 și 18:00.

Riscurile dietei daneze

Deși persoanele care adoptă acest regim alimentar pot scădea rapid în greutate, ele trebuie să știe că se expun unor riscuri destul de serioase pentru sănătate.

De asemenea, trebuie menționat că dieta daneză nu este recomandată persoanelor cu probleme de sănătate precum diabet, boli de inimă, probleme tiroidiene sau tulburări metabolice. În plus, persoanele cu boli ale pancreasului sau intestinelor ar trebui să evite această dietă, scrie Listonic.com.

Acest regim alimentar poate duce la deficiențe grave de nutrienți, în special proteine, fibre, vitamine și minerale. Prin urmare, persoanele cu deficiențe nutriționale sau anemie ar trebui să evite această dietă sau să consulte un medic înainte de a începe să o folosească.

Dieta de la Copenhaga este foarte restrictivă și poate duce la slăbirea organismului, precum și la tulburări hormonale. Prin urmare, femeile însărcinate și cele care alăptează, precum și persoanele în vârstă, ar trebui să evite această dietă.

Deși dieta promite o pierdere în greutate stabilă, mulți oameni se confruntă cu efectul yo-yo după ce au încetat dieta, adică o revenire rapidă la greutatea inițială sau chiar o creștere în greutate.

Totodată, dieta daneză poate slăbi sistemul imunitar datorită aportului insuficient de nutrienți esențiali.

Persoanele care adoptă acest regim alimentar se pot confrunta cu probleme digestive. Consumul redus de fibre poate duce la probleme digestive, cum ar fi constipația.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult