Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Dieta alcalină: Care sunt alimentele alcaline și ce riscuri și avantaje au

Regimul alimentar acid-alcalin, cunoscut în general sub numele de dieta alcalină, nu doar că te ajută să slăbești, dar și să remediezi diverse probleme de sănătate.  

Principiul dietei alcaline se bazează pe ideea că pH-ul corpului poate fi influențat de pH-ul alimentelor ingerate. Alimentele cu pH scăzut sunt considerate acide, în timp ce cele cu pH crescut sunt alcaline. Ideal este să adoptăm un regim alimentar care să mențină un echilibru optim între alimentele acide și cele alcaline.

Pentru a atinge acest echilibru între alimentele acide și alcaline, se recomandă să respectăm un raport de 20% alimente acide și 80% alimente alcaline în dieta noastră.

Aciditatea crescută a organismului poate amplifica riscul pentru afecțiuni precum cancerul și alte boli grave. Corpul controlează pH-ul prin diverse mecanisme, cum ar fi sistemul respirator și rinichii. Obiectivul dietei acid-alcaline este de a preveni apariția unui pH acid în organism, scrie Everydayhealth.com

Cum funcționează dieta alcalină

Dieta alcalină se bazează pe principiul conform căruia alimentele pe care le consumăm afectează nivelul de pH al corpului nostru. pH-ul măsoară cât de acidă sau alcalină este o soluție, iar nivelul său variază între 0 și 14. Un pH de 7 este considerat neutru, iar nivelurile mai mici de 7 sunt considerate acide, în timp ce nivelurile mai mari de 7 sunt considerate alcaline.

Susținătorii dietei alcaline cred că un mediu intern alcalin este mai benefic pentru sănătate deoarece ajută la prevenirea acumulării de acizi în organism, care pot contribui la oboseală, inflamație și boli cronice. Dieta alcalină presupune consumul de alimente cu un nivel de pH mai mare, pentru a neutraliza acizii din organism și a menține un nivel de pH optim în sânge.

Ce sunt alimentele alcaline

Alimentele alcaline sunt cele care au un efect alcalinizant în organism, adică ajută la creșterea nivelului de pH al sângelui. Acestea sunt în general legume, fructe, nuci, semințe și unele cereale integrale. Alimentele acide, pe de altă parte, sunt cele care pot scădea nivelul de pH al sângelui și sunt în general produsele de origine animală, alimentele procesate și cele bogate în zahăr.

23 alimente alcaline

Iată o listă de alimente alcaline pe care le poți include în dieta ta:

Legume:

· Spanac · Broccoli · Varză kale · Conopidă · Morcovi

Fructe:

· Banane · Kiwi · Mango · Pepene galben · Caise · Coacăze · Căpșuni

Nuci și semințe:

· Migdale · Semințe de chia · Semințe de in · Nuci braziliene

Cereale integrale:

· Hrișcă · Quinoa · Orez brun

Lactate alternative:

· Lapte de migdale · Lapte de cocos

Uleiuri:

· Ulei de măsline extravirgin · 2: Dieta alcalină 7 zile

Meniu dietă alcalină

Dieta alcalină este o alternativă sănătoasă care ar putea funcționa mai mult datorită accentului pus pe consumul de plante și limitarea alimentelor procesate decât prin schimbarea pH-ului corpului, potrivit Healthline.com.

Este important de precizat că înainte de începerea oricărei diete trebuie consultat un specialist.

Iată un exemplu de meniu pentru o săptămână, care include alimente alcaline:

Ziua 1

Mic dejun: Smoothie cu spanac, banane și migdale;

Prânz: Salată de quinoa cu avocado, ardei gras, roșii și dressing de lămâie;

Cină: Budincă de conopidă și broccoli cu un sos cremos de nuci.

Ziua 2

Mic dejun: Terci de hrișcă cu fructe de pădure și semințe de chia;

Prânz: Salată de linte cu morcovi, țelină și dressing de muștar;

Cină: Legume la cuptor cu sos de ciuperci și orez brun;

Ziua 3

Mic dejun: Smoothie cu kale, mango și semințe de in;

Prânz: Wrap de salată cu fasole verde, sfeclă și humus;

Cină: Tofu la grătar cu varză de Bruxelles și quinoa.

Ziua 4

Mic dejun: Orez brun cu lapte de migdale și fructe uscate;

Prânz: Supă cremă de dovleac cu pătrunjel și semințe de  susan;

Cină: Curry de legume cu nuci braziliene și hrișcă.

Ziua 5

Mic dejun: Pahar de iaurt de nuci cu fructe și germeni de grâu;

Prânz: Salată de ciuperci, conopidă și germeni de linte;

Cină: Lasagna de legume cu sos marinara și migdale măcinate.

Ziua 6

Mic dejun: Smoothie cu spanac, pere și nuci;

Prânz: Sandviș cu avocado, roșii și salată verde;

Cină: Sarmale de varză cu orez brun și sos de roșii.

Ziua 7

Mic dejun: Terci de quinoa cu mere, scorţişoară și semințe de chia;

Prânz: Salată de rucola, nuci, pere și dressing de lămâie și ulei de măsline;

Cină: Plată de legume la grătar cu sos tahini și linte.

Detoxifiere prin dieta alcalină

Unul dintre avantajele dietei alcaline este potențialul său de detoxifiere. Consumul de alimente alcaline ajută la eliminarea toxinelor din organism, sprijinind funcționarea corectă a ficatului și a rinichilor. De asemenea, poate contribui la creșterea nivelului de energie și la îmbunătățirea funcției imunitare.

Riscurile dietei cu alimente alcaline

Orice dietă prezintă atât avantaje, cât și riscuri, potrivit Mdanderson.org.

Deși sunt avantaje mari în adoptarea unei diete alcaline, există și riscuri asociate cu aceasta. Unul dintre principalele riscuri este posibilitatea de a exclude din dietă anumite alimente nutritive, cum ar fi proteinele animale și unele grăsimi sănătoase, care sunt importante pentru menținerea unei diete echilibrate. O dietă bazată exclusiv pe alimente alcaline poate duce la deficiențe de nutrienți și la dezechilibre în organism.

Un alt risc este excesul de alcalinitate în organism, care poate duce la alcaloză, o afecțiune caracterizată prin niveluri anormal de mari ale pH-ului sanguin. Simptomele alcalozei includ greață, vărsături, amețeli, contracții musculare și convulsii.

Cu toate acestea, este important de menționat că alcaloza este o afecțiune rară și se întâmplă de obicei doar în cazul în care o persoană consumă cantități excesive de alcalinizatori artificiali sau suplimente alcaline.

În ciuda acestor riscuri, dieta alcalină poate avea beneficii pentru sănătate, mai ales dacă este abordată în mod echilibrat și include o varietate de alimente nutritive.

În final, este important ca fiecare persoane care dorește să urmeze o dietă alcalină să consulte un nutriționist. Acesta este singurul care poate spune dacă persoana în cauză poate adopta acest regim alimentar.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult