Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Dezlegarea la pește vine cu prețuri pe măsură. La somon și la păstrăv, cele mai mari scumpiri

Your browser doesn't support HTML5 video.

Sâmbătă, 25 martie, creștinii au dezlegare la pește, iar depozitele importatorilor sunt deja pline, în așteptarea unui volum crescut de vânzări.

Din nefericire - spun cei mai importanți furnizori - prețurile pieței interne au atins un vârf absolut. Cel mai mult s-au scumpit somonul și păstrăvul, care sunt printre cele mai dorite specii de pește.

Un kilogram de păstrăv costă 45 de lei, cu 22 de lei mai mult față de acum doi ani.

Un kilogram de somon a ajuns 90 de lei, deși în 2021 era 40 de lei. 

Surprinzător, și-au păstrat neschimbat prețul tocmai crustaceele, considerate un lux, în special homarul.

Pescuit în Norvegia, apoi tranșat, spălat, filetat și ambalat în depozit, somonul așteaptă dezlegarea la pungă a consumatorilor români.

Citește și
pește
Peștele, la mare căutare de „Schimbarea la Fața”. Cât costă preferințele românilor

Dr. Rareș Popa, manager de calitate: "Vin cele mai mari cantități de pește proaspăt, cu 30% mai mult față de o perioadă normală".

Săptămâna cu Buna Vestire din postul Paștelui aduce, dintotdeauna, un vârf de comenzi, inclusiv pentru fructe de mare. Doar că, în acest an, și pescăriile, și magazinele online sunt prinse într-un val de scumpiri.

Cristian Dărmănescu, importator: "Noi mergem săptămânal la bursele din Grecia, Turcia, Norvegia, Spania. Păstrăvul și somonul au crescut cu peste 100%. Toată industria suferă de aceeași problemă".

Din 2015 și până în prezent, în România, prețurile au crescut în acest interval cu peste 50%. Inițial, eram sub media prețurilor din Uniunea Europeană, însă distanța s-a mărit, pe măsură ce a crescut și proporția de pește importat, față de ce producem și pescuim local.

Scumpirea galopantă a apărut aici în 2021, când nu numai media europeană, ci și prețurile din Grecia, Portugalia, Spania și Islanda rămân mult în urmă. Deloc întâmplător, acestea sunt zonele de unde aducem zeci de mii de tone anual. Ca să-și protejeze consumatorii proprii, producătorii de acolo au transferat practic toate costurile suplimentare către clienți din țările unde trimit capturile.

Culmea este că, deocamdată, consumul rămâne constant la 9,5 kilograme pe an. Probabil - explică importatorii - pentru că și carnea de pasăre, de vită și porc s-a scumpit cu un procent similar.

Cât costă un kilogram de homar 

Prețul homarului a rămas constant, între 200 și 250 de lei pe kilogram. Între timp, scumpirea celor mai dorite specii de import a avut impact și asupra cheltuielilor din restaurantele cu produse din pește. Ca să nu piardă o parte din clientelă, unii au ales compromisul. Managerii din acest bistro au scăzut marja de profit și au păstrat prețurile de acum doi ani.

Tot din categoria strategiilor de păstrare a clienților, lângă un raion de pește din București a fost instalat un cuptor în care angajații gătesc gratuit exemplarele pe care oamenii le cumpără proaspete. Aleg condimentarea și dacă îl vor preparat întreg, fileuri sau rondele. Revin peste o oră și îl primesc făcut, plătind doar 10 lei, ambalajul. ​

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult