Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Depresia, a treia cauză de deces la adolescenți. Primul ajutor îl poate da medicul de familie

Your browser doesn't support HTML5 video.

Depresia îi poate îmbolnăvi pe adolescenți. Nediagnosticată și netratată duce la sinucidere, a treia cauză de deces în rândul celor cu vârste între 15 și 19 ani.

Părinții sunt îndemnați să ceară ajutorul medicului de familie, pentru o evaluare prin programul național de screening al depresiei, și îi pot înscrie, pentru a beneficia gratuit, de consiliere psihologică.

Aproximativ 7% dintre copiii cu vârste cuprinse între 3 şi 17 ani suferă de anxietate, iar 3% se confruntă cu depresie, spun medicii. Unii părinții au impresia că cei mici sunt timizi și nu dau prea mare importanță. Jumătate dintre probleme apar la pubertate și nu sunt diagnosticate. Uneori, acestea duc spre consumul de alcool, droguri și chiar sinucidere. Părinții pot recunoaște anumite semne în comportamentul copiilor.

Dr. Gabriel Gorun: „Retragerea copilului, interacțiunea cât mai limitată cu membri ai familiei sau cu grupul vechi de prieteni, care ar putea sesiza această schimbare care apare în comportamentul lui. Este un alt indiciu apariția unor perioade de izolare pe care o solicită în mod explicit''

Integrarea în colectivitate, discriminarea, presiunea de a se conforma și calitatea vieții sunt factori importanți care pot provoca stres copiilor și adolescenților.

Citește și
mort pacanele
După ce a pierdut tot salariul la jocurile de noroc, un bărbat din Galați s-a sinucis în fața soției

Începând cu vârsta de 10 ani și până la 17 ani adolescenții pot beneficia de screening pentru depresie. Acesta se face la medicul de familie și este practic un chestionar cu 2 întrebări.

1. V-aţi pierdut interesul sau plăcerea pentru activităţile obişnuite în ultima lună? || DA || NU

2. V-aţi simţit trist, demoralizat sau neajutorat în ultima lună || DA || NU.

Dacă medicul de familie depistează depresia și nu o poate gestiona, trimite pacientul la psihiatru. Acesta poate face ședințele de psihoterapie sau eliberează o scrisoare medicală pentru psiholog. Iar consilierea ar trebui să fie gratuită.

Pe de altă parte, ședințele de psihoterapie pot fi acordate prin programul „Din grijă pentru copii''.

Madălina Turza, inițiatoarea programului: „Uneori este nevoie de medicamente, însă un program regulat de somn, exercițiile fizice și alimentația echilibrată pot, de asemenea, să îmbunătăţească starea de spirit a adolescenților.”

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult