Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Deficit bugetar record în primele două luni. „Gaură” de 29 de miliarde de lei, mai ales din înzestrarea militară

Deficitul bugetar al Guvernului este foarte mare pentru primele două luni ale anului, de 1,67% din PIB, găurile fiind provocate mai ales de cheltuielile pentru înarmare.

Deficitul pe primele două luni ale anului este de 29 miliarde de lei, din care 21 miliarde de lei doar în februarie, determinată de cheltuieli cu înarmarea, dar și de sume mari alocate pentru stingerea datoriilor în sectorul de sănătate, au declarat surse guvernamentale pentru Profit.ro.

Datele sunt preliminare, datele finale și oficiale urmând să fie anunțate după 25 martie, arată sursa citată.

Nivelul este unul record atât ca procentaj din PIB, cât și ca sumă. Pe lângă cheltuielile mari cu Apărarea și Sănătatea, un impact major asupra deficitului din februarie îl are și faptul că luna februarie este, istoric, cea mai slabă din an ca încasări la ANAF, cu un program cu circa 7 miliarde lei mai mic decât în ianuarie. În primele două luni din 2023, deficitul a fost de 17 miliarde lei, 1,07% din PIB.

Un deficit lunar mai ridicat decât cel din februarie a fost înregistrat în decembrie 2022, când s-a situat la 22,3 miliarde lei, și decembrie 2021, la 24 miliarde lei, ca o consecință a practicii din trecut a guvernelor de a cheltui mult în lunile noiembrie și decembrie.

Citește și
marcel ciolacu
Statul se mândrește cu un deficit bugetar mai mare cu aproape 50% față de cel din 2022. ”Omisiunea” lui Ciolacu DOCUMENT

În noiembrie și decembrie 2023, Guvernul a încercat să țină cheltuielile sub control pentru a se încadra în limitele de deficit, majorate deja, în urma unor discuții cu Comisia Europeană, față de țintele inițiale.  

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult