Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Declarații contradictorii după tragedia de la Victor Babeș. Ce detalii scoate la iveală ancheta

Your browser doesn't support HTML5 video.

UPDATE - Cel puțin cinci persoane sunt citate miercuri la audieri în această anchetă. Este vorba tot de personal medical. O parte dintre ei deja au ajuns la Serviciul Omoruri.

Una dintre asistentele care se ocupă de cei opt pacienți din tirul de ATI a fost deja audiată timp de aproximativ o oră. A fost prima care a ajuns la audieri, la ora 9.30 dimineața.

Între timp, anchetatorii au început miercuri percheziția informatică, ajutați de specialiști de la Inspecția de Stat pentru Controlul Recipientelor sub Presiune și de specialiști de la Agenția Națională a Medicamentului și Dispozitivelor Medicale. Împreună urmează să ridice softurile tirului și să le analizeze. Sunt softurile care monitorizau întreaga aparatură din interior, inclusiv pe cea de oxigen care s-a defectat. Vor să stabilească, așadar, dacă a fost vorba de o defecțiune tehnică sau dacă un membru al personalului medical a comis o eroare umană.

Știre inițială

Continuă ancheta după tragedia de la Victor Babeș. 15 persoane au fost audiate până în prezent la Poliţia Capitalei. Şeful Serviciului Omoruri instrumentează cazul împreună cu procurorii de la Parchetul Tribunalului Bucureşti.

Citește și
Cadrele medicale de la Spitalul Victor Babeș au sunat la 112 pentru a cere ajutor de la alte cadre medicale
Cadrele medicale de urgență de la Victor Babeș au sunat la 112 pentru a cere ajutor de la alte cadre medicale de urgență

În afară de managerul unităţii şi doctoriţa care era de gardă, au fost audiaţi reprezentantul firmei care gestionează ventilatoarele mobile, asistente medicale şi angajaţi ai spitalului care răspund de partea tehnică. Ancheta trebuie să lămurească cine a apelat de fapt la 112, în condiţiile în care declaraţiile de până acum se bat cap în cap.

Ancheta Poliţiei Capitalei a început în cursul nopţii, chiar în curtea spitalului. Iar marți au fost chemate la audieri trei asistente.

Sunt asistentele care îi îngrijeau pe cei 8 pacienţi din TIR-ul ATI. Fiecare dintre ele trebuia să se asigure că pacienţii primesc suficient oxigen şi să le monitorizeze funcţiile vitale.

Asistentele au spus că s-au panicat atunci când toate ventilatoarele s-au oprit și cu ajutorul colegilor au început resuscitarea manuală. Pentru că nu i-au putut salva pe toţi pacienţii, unii salvatori au izbucnit în lacrimi.

Un lucru este cert: creşterea presiunii oxigenului a provocat oprirea ventilatoarelor.

Poliţiştii au cerut deja autorizarea unei percheziţii informatice asupra calculatorului care operează TIR-ul de terapie intensivă.

Ei speră să afle ce a provocat avaria asupra distribuitorului de oxigen, cel care a livrat gazul vital la o presiune mult prea mare.

Întrebat de Ştirile ProTv, un reprezentant al firmei a spus că angajatul MEDIST, care s-a aflat în incinta spitalului Victor Babeş, nu a intrat în tir pentru că nu ar fi avut ce să facă.

Firma MEDIST, care a dotat cu ventilatoare tirul ATI de la Victor Babeș, vine cu lămuriri: „Conform cercetărilor preliminare, ventilatoarele livrate de compania noastră nu au prezentat probleme tehnice și funcționau în parametrii normali.”

Reprezentanții companiei Medist susţin că angajatul aflat la spital nu era autorizat să intervină. Asta pentru că firma nu ar oferi mentenanță, ci doar echipamente medicale, de pildă ventilatoare. De altfel, cei care au fost în spital în acel moment povestesc că angajatul era în șoc și a stat mai bine de o oră lângă tirul Smurd fără să-i poată ajuta în vreun fel pe medici.

Firma Medist este o companie din care familia fostului ministru de finanţe Sebastian Vlădescu deţine aproape o treime. Profitul din 2019 al companiei a fost de 2,4 milioane de euro.

Ancheta va trebui să lămurească şi cine are dreptate în privinţa apelurilor de la 112. Şi asta pentru că Poliţia Capitalei dă peste cap toate declarațiile oficialilor de până acum.

Marian Mihoci, şeful Serviciului Omoruri din cadrul Direcţiei Generale de Poliţie a Municipiului Bucureşti: "Ne-am autosesizat din oficiu, în jurul orei 19:30. Nu a fost niciun apel la 112 care să ne sesizeze. Eu am fost sunat în jurul orei 19:30."

Declaraţia Şefului Serviciu Omoruri vine după ce Raed Arafat spunea aseară că în jurul orei 18:00 l-a sunat pe Radu Gavriș, adjunctul Poliției Capitalei, și că acesta știa de incident și se sesizase. Iar STS a precizat că au fost făcute două apeluri la 112, la 17:29 şi 17:40, de către un cadru medical.

Vlad Voiculescu a venit şi el cu propria variantă şi spus că nimeni nu sunase la poliție până când nu l-a pus el pe directorul Spitalului Victor Babeș să facă acest lucru. Iar Monica Althamer, secretar de stat la Ministerul Sănătății, a spus că apelul a fost efectuat în jurul orei 19:25.

Rămâne de văzut care este varianta corectă.

Miza anchetei este uriaşă. Autorităţile trebuie să afle dacă cineva a greşit în acest lanţ de necunoscute. Şi toate aspectele controversate trebuie lămurite, pentru că s-au pierdut vieţi omeneşti. Iar vinovaţii vor fi puşi sub acuzare pentru ucidere din culpă.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult