Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Declarații alarmante făcute de Serghei Lavrov la New York. „Rusofobia oficială a Occidentului este fără precedent”

Your browser doesn't support HTML5 video.

Oficialii rușii continuă să stârnească indignare.

Întrebat dacă Rusia ar avea motive să folosească arme nucleare pentru a-și apăra noile teritorii, șeful diplomației de la Moscova a spus apăsat că: „regiunile din Ucraina în care au loc în aceste zile referendumuri pentru alipirea la Rusia vor fi sub protecţie deplină”. Pe de altă parte, din 28 septembrie, imediat după așa-zisele referendumuri din teritoriile ocupate, autoritățile ruse plănuiesc să închidă granițele pentru bărbații cu vârste de mobilizare. Este luată în considerare și impunerea legii marțiale. În tot acest timp, pe front, au pierdut patru avioane și un elicopter.

Ce a declarat Serghei Lavrov, ministrul rus de Externe, la New York

Serghei Lavrov, ministrul rus de Externe: „Rusia are o doctrină de securitate nucleară, un document public, accesibil. Nu vreau să fac aici prognoze sumbre, dar întregul teritoriu al Federației Ruse, cel actual și cel care va fi consfințit prin Constituție în viitor, se află sub protecția deplină a statului. E elementar!”

Șeful diplomației ruse a făcut aceste declarații alarmante la New York, unde a participat la Adunarea Generală a Națiunilor Unite. Anterior, de la tribuna ONU, Serghei Lavrov a răstălmăcit, ca de obicei, realitatea, cu cinism și nerușinare.

Serghei Lavrov, ministrul rus de Externe: „Oamenii din aceste teritorii nu fac decât să reacționeze la îndemnul adresat de domnul Zelenski în august 2021: „Cei care se simt ruși, să se ducă în Rusia!” Și chiar asta fac oamenii, se duc în Rusia cu tot cu pământurile lor. Evident, Rusia va respecta voința exprimată de cei care suferă de ani de zile abuzurile regimului neo-nazist”.

Citește și
referendum ucraina
Război în Ucraina, ziua 214. „Referendumurile” continuă în zonele ocupate, sub amenințarea armelor

În continuare, Lavrov a denunțat ceea ce a numit aroganța și rusofobia Occidentului.

Serghei Lavrov, ministrul rus de Externe: „Rusofobia oficială a Occidentului este fără precedent. De o amploare grotescă. Occidentalii nu se rușinează să-și declare intenția de a zdrobi militar țara noastră, ba chiar să distrugă, să frângă Rusia. Cu alte cuvinte, vor să șteargă de pe harta geopolitică o entitate care a devenit prea independentă. După ce s-a declarat victorios în Războiul Rece, Washingtonul s-a erijat în trimisul lui Dumnezeu pe Pământ, fără nicio obligație, doar cu dreptul sacru de a acționa în deplină impunitate”.

Oamenii continuă să protesteze în Rusia

Dincoace de Ocean, în Rusia, câteva mii de oameni din zeci de orașe au îndrăznit să iasă, sâmbătă seară, pe străzi, ca să denunțe războiul din Ucraina. Curajoșii au strigat „Putin în tranșee” și „Nu războiului!”, dar au fost atât de puțini încât erau depășiți de jurnaliști, care purtau veste galbene și, evident, de forțele de ordine.

Cetățenii care încalcă interdicțiile impuse de legile în vigoare vor fi reținuți. În timpul intervențiilor, forțele de ordine sunt autorizate să folosească forța.

Diana Magnay, corespondent Sky News: „Majoritatea celor arestați aici sunt femei, pentru că, dacă ești bărbat, riști serios să fi consemnat pentru front direct din centrul de detenție”. O femeie a cerut jurnaliștilor Sky s-o filmeze, fiind totuși conștientă că astfel atrage atenția asupra ei și va fi sigur încătușată. La câteva ore după ce Vladimir Putin a promulgat legea care înăsprește pedepsele pentru dezertori, Volodimir Zelesnki s-a adresat rușilor vizați de ordinele de mobilizare.

Volodimir Zelenski, președintele Ucrainei: „Autoritățile ruse înțeleg foarte bine că-și trimit cetățenii la moarte, dar comandanților ruși nu le pasă, vor doar să umple golurile lăsate de cei uciși, schilodiți ori de dezertori. Ucraina le garantează rușilor care ni se predau că vor fi tratați civilizat, că nimeni nu va ști circumstanțele predării lor și, dacă vă e frică să vă întoarceți în Rusia, într-un schimb de prizonieri, vom găsi soluții și pentru asta”. Deja, surse oficiale neidentificate de la Moscova admit că se fac excese și greșeli în aplicarea deciziei de mobilizare parțială. Convocările sunt distribuite haotic, trădând faptul că responsabilii care se ocupă de recrutări simt o presiune semnificativă pentru a face mobilizarea cât mai repede posibil. Mulți sunt deja beți turtă când ajung la centrele de recrutare. Este și alcoolul o metodă de a te sustrage realității dure.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult