Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Declarație pe proprie răspundere pentru părinți. Cum arată documentul cu care elevii vor merge la școală

Your browser doesn't support HTML5 video.

O nouă declarație-tip devine obligatorie pentru părinţii care îşi vor duce fetele şi băieţii la şcoală. Adultul semnează că nu îşi va trimite copilul la cursuri dacă cel mic este suspect de Covid sau a intrat în contact cu o persoană infectată.

Va da această declaraţie şi după orice perioadă în care elevul a lipsit de la şcoală. De ce îşi asumă răspunderea numai familia, iar profesorii nu? - se întreabă unii dintre părinţi. În schimb, alţii nu sunt de acord ca asistentul şcolar să izoleze copilul cu semne de boală, până la sosirea rudelor.

După orice absenţă de câteva zile de la şcoală, părinţii vor fi obligaţi să semneze acest document. Adică la început de semestru, după vacanţe, după un cod roşu cu suspendarea prezenţei la ore sau după o boală a elevului. Pe mulţi i-a derutat chiar formularea, care trimite la pedepsirea penală a falsului în declaraţii. De fapt, prin această declaraţie, adulţii promit că nu vor aduce minorul la şcoală dacă e bolnav de covid, are manifestări de boală ori a intrat în contact cu un individ infectat.

Declarația poate fi descărcată de aici Irina Soare, director interimar: ”Această declaraţie nu trebuie să sperie pe nimeni. Trebuie să ne asigurăm că ceilalţi nu sunt puşi în pericol. Cum am putea să avem sub control acest fenomen dacă eu, ca părinte, nu îmi asum niciun fel de responsabilitate? Cum?”

Citește și
OMS
OMS: Europa poate gestiona pandemia de COVID-19 fără să fie nevoită să închidă viața socială

Discuţii aprinse au stârnit şi procedura care se aplică în cazul elevilor suspecţi de covid. Aceştia sunt izolaţi automat, într-o încăpere separată, la primul simptom.

Si regulamentele de până acum cereau ca şcoala să aibă un “izolator”, adică un spaţiu în care copilul cu simptome de boală contagioasă, separat de colegi, să stea sub supraveghere medicală până când vin părinţii. În multe şcoli era însă doar pe hârtie sau cabinetul îndeplinea acest rol. Directorii subliniază că niciun copil nu va fi dus la spital şi că nu i se vor administra medicamente fără acceptul părintelui'.

Următoarele luni vor fi de test şi pentru educatori. Preşcolarii nu vor purta mască. Personalul, da, dar riscul de infectare rămâne, pentru că îngrijitorii se apropie oricum de copii.

Andreea Enusoiu, educator: ''Si la masă, şi la dormitor, când trebuie să-i ajutăm să se schimbe de hăinuţe, când un copil plânge normal că trebuie să-l iei în braţe, să empatizezi cu el, să îl linişteşti. Şi în afara programului trebuie să fii extrem de responsabil”.

Şi cei mici, dar şi cei din clasele mai mari, nu vor mai face sport serios în sezonul rece.

Ne plângem de ani buni că elevii noştri nu fac suficient de mult sport la şcoală, acum vedem cum copiii încep să primească nota de plată, pentru comportamentul adulţilor din ultimele luni. La ora de educaţie fizică din sala de sport, nu vor avea voie să facă decât exerciţii cu efort minim. Jocurile de echipă nu sunt permise, dacă există apropiere la mai puţin de 1,5 m. Iar obiectele nu pot fi folosite în comun, decât cu dezinfectare prealabilă.

Elevii nu mai au voie să se aşeze pe băncile din curte, să schimbe clasa ori să împartă mâncarea. Regula este fiecare în clasa lui. Aşa că cele mai multe şcoli au anunţat că vor renunţa la programul after school.

 

 

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult