Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Deciziile de izolare sunt primite cu întârziere de la DSP. Ce trebuie să facă oamenii

Your browser doesn't support HTML5 video.

Direcţiile de sănătate publică nu mai pot ţine pasul cu valul de infectări, aşa că mulţi oameni primesc cu întârziere decizia de a se izola.

Cel mai bine ar fi să rămâneţi în casă imediat ce aţi aflat că aţi intrat în contact cu o persoană depistată pozitiv cu SARS-COV-2, spun autorităţile sanitare. Concediile medicale vor eliberate ulterior.

O femeie din Cluj şi-a făcut testul COVID pe 6 noiembrie. Timp de o săptămână nu a primit rezultatul, dar ea s-a autoizolat, fiind conştientă de pericol.

„Am sunat la DSP cluj, la infecţioase, la ambulanţă... nu se găsea testul. Nu vă găsesc testul, nu vă găsesc testul. După 7 zile am sunat eu din nou la DSP şi mi-o zis că într-adevăr mi l-o găsit şi e pozitiv. 7 zile!” spune femeia.

În absenţa rezultatului, cei care intraseră în contact cu femeia au ieşit liniştiţi în lume. Pe fratele ei, de pildă, telefonul DSP l-a prins pe o autostradă din Franţa.

Citește și
Lucian Micu
Reacția managerului SJU Piatra Neamț, după ce prefectul a precizat că secția ATI a fost mutată fără avizul DSP

Cornel Dobocan: „I-am spun că eu sunt şofer de tir şi sunt în cursă. când veniţi acasă? Săptămâna viitoare! Şi ce se întâmplă în cazul ăsta? Păi, nu ştim ce se întâmplă! Nu ştiau ce să zică...Trebuia să mă sune şi să îmi spună dom'le, intraţi în carantină. Şi intram în autoizolare acasă, nu plecam!”

În judeţul Braşov, unde zilnic sunt depistaţi pozitiv circa 350 de oameni, direcţia de sănătate publică are doar 8 angajaţi care fac anchete epidemiologice.

Abia de curând, celor de la DSP li s-au alăturat 50 de medici şi asistenţi medicali şcolari şi câţiva voluntari.

Andrea Neculau - director DSP Brașov : „Dar acum să spunem că dacă nu ai primit decizia, nu stai în casă, este practic o eroare pentru că persoanele toate știu și sunt informate. De fapt, documentul care certifică poate avea întârziere, dar informarea cu privire la nevoia de a fi izolat, sau carantinat, apare imediat”

Astăzi au mai fost depistate aproape 5000 de cazuri de infectări cu noul virus, din circa 11.000 de teste. Asta înseamnă că 40% dintre cei testaţi au fost pozitivi.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult