Modifica setarile cookie
Toate categoriile

De ce sare popcornul. Explicația științifică. VIDEO

V-ați întrebat vreodată în timp ce pregăteați popcorn de ce sare acesta? Ei bine, fizicianul Cristian Presura ne oferă acum explicația stiințifică.

"Bobul de porumb este format din sămânță, mult amidon hranitor pentru sămânță și apă încapsulate într-o membrană numită pericarp. În momentul în care boabele sunt încălzite apa începe să fiarbă și se transformă în abur care pune presiune pe membrana coajă. În cazul soiului de porumb folosit la floricele numit zea mays, pericarpul, coaja, cedează când temperatura atinge aproximativ 180 de grade Celsius. Amidonul care a devenit acum spongios datorită caldurii se expandează", explică fizicianul pe TikTok. 

Cristian Presu spune că "fenomenul brusc de expansiune, dacă are loc în direcția fundului de tigaie împinge bobul de porumb în direcția opusă, adică în sus, și bobul de porumb este propulsat în aer. Pe de altă parte, imediat ce bobul crapă și amidonul zpongios începe să iasă din pericarp se eliberează și aburul generând un sunet specific de pocnitură".

Fizicianul și-a făcut de mai mult timp cont pe TikTok, unde explică des diverse fenomene care mai de care mai interesante. El are peste 160.000 de urmăritori pe TikTok. 

 

 

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult