Modifica setarile cookie
Toate categoriile

De ce nu s-au deschis restaurantele și teatrele. Arafat: "Este imposibil acest lucru"

Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, a declarat, marţi, că Guvernul nu poate relaxa "totul deodată", pentru că aceasta ar însemna "un număr mult mai mare de oameni expuşi unui risc".

"Noi am zis un lucru şi vreau să-l subliniez - nu putem relaxa totul deodată, lăsând la o parte dezbaterile, pentru că toată lumea doreşte totul să fie relaxat. Este imposibil acest lucru, pentru că asta înseamnă să vii să spui că, gata, ne întoarcem la normalitate, ca înaintea virusului. Haideţi să vedem şi alte ţări şi ţări care au avut probleme mari, dacă ele au luat astfel de măsuri, toată lumea ia măsurile treptat şi iau măsurile cu perioada de observare de 14 zile. Unii au început mai devreme decât noi, alţii încă nu au început tot ce am început noi", a explicat Arafat, într-o conferinţă de presă la Palatul Victoria, întrebat despre faptul că nu s-a luat decizia de a se redeschide teatrele şi restaurantele.

El a adăugat că relaxarea măsurilor impuse din cauza epidemiei de COVID-19 trebuie făcută treptat.

"Poate că e logic să spui: de ce nu asta, de ce nu asta, dacă începe acolo, de ce nu poate să înceapă şi dincolo. Pentru că asta înseamnă un număr mult mai mare de oameni expuşi unui risc, pentru că nimeni nu poate garanta un risc zero la oricare din măsurile de relaxare pe care noi le dăm. Risc zero nu există, aşa că e normal să le facem treptat, ce nu se relaxează acum se relaxează în următoarea perioadă", a susţinut şeful DSU, potrivit Agerpres.

Potrivit acestuia, mesajul către populaţie este că, dacă se respectă măsurile de distanţare şi "de compensare" - mască, igienă, şansa de a se relaxa lucrurile care sunt restricţionate este "mult mai mare".

Citește și
Arafat, pentru cei care neagă pandemia: Să privească în ochi familiile şi să le spună că rudele lor au murit dintr-o farsă
Arafat, pentru cei care neagă pandemia: Să privească în ochi familiile şi să le spună că rudele lor au murit dintr-o farsă

"Dacă nu se respectă şi dacă cădem victime la dezinformările care pun sub semnul întrebării existenţa bolii, existenţa virusului şi începem să spunem că nu există nimic şi nu respectăm nimic, riscul e să ne trezim că avem probleme mult mai serioase cu care trebuie să ne confruntăm şi să luăm măsuri, din nou, pentru limitarea răspândirii virusului. Exemple, pe plan mondial, există destule", a indicat Raed Arafat.

Avertismentul lui Raed Arafat

 

Șeful DSU a explicat motivul deciziei Guvernului de a se prelungi cu 30 de zile starea de alertă. El a precizat, într-o conferință de presă la Palatul Victoria, că prelungirea stării de alertă a fost decisă în urma unei analize "amănunţite" a situaţiei actuale, existând semne că situaţia poate oricând să se deterioreze.

"După o analiză amănunţită a situaţiei actuale, în pofida faptului că avem o curbă descendentă, totuşi, există semne că situaţia poate oricând să se deterioreze şi să avem cel puţin focare serioase sau să avem o situaţie mai grea în următoarea perioadă, dacă nu se respectă măsurile compensatorii care au fost deja menţionate şi anume purtatul măştilor, distanţarea fizică, triajul la intrare în spaţii în închise, purtatul măştilor în transportul în comun. Toate astea sunt extrem de necesare ca să păstrăm un control al situaţiei la acest moment şi să păstrăm o curbă descendentă", a declarat Arafat, la finalul şedinţei de Guvern.

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult