Modifica setarile cookie
Toate categoriile

De ce muncitorii străini părăsesc România după primele salarii. Angajatorii pierd bani mulți cu aducerea lor în țară

Your browser doesn't support HTML5 video.

Deja nu mai este un secret că patronii români apelează tot mai des la muncitori străini, veniţi din afara Uniunii Europene. În acelaşi timp, mulţi dintre aceştia folosesc România ca pe o ţară de tranzit pentru a ajunge în Vest.

Stau să încaseze primele salarii după care trec ilegal în alte ţări, unde primesc ajutoare sociale bune şi chiar lefuri mai mari. Aşa că angajatorii noştri o iau de la capăt.

O mare firmă constructoare de vagoane de la noi a început să aducă angajaţi din afara Uniunii Europene acum trei ani. În ultimele luni, însă, au început să apară problemele.

Unii angajați străini nici nu apucă să vină la angajare, pleacă de cum ajung în România

Andrei Hulka, reprezentant al firmei angajatoare: „Probleme avem că nu stau să-şi termine contractul pe doi ani, avem o parte care nici nu apucă să vină la angajare, în momentul în care ajung în România iau calea Occidentului. Mai avem alţii care, după o lună după ce iau primii bani, pleacă. Ei sunt conştienţi că pleacă fără forme legale.”

Printr-o situație similară a trecut și un bărbat din Galați, din casa căruia au fugit două bone. Una din Filipine, alta din Sri Lanka, ambele aduse printr-o agenţie. Femeile s-au făcut nevăzute după ce au primit primele salarii.

Citește și
muncitori
Cerere uriașă pentru angajarea străinilor în România. Cei mai căutați sunt din Nepal, Bangladesh și India
„Depășești 8.000 lei”

Rotaru Daniel, angajatorul bonelor: „Ne-a spus-o verde în faţă, ca ea nu o să stea să lucreze în România, ci să îşi facă actele, iar visul ei e să plece în Europa. Ne-au spus la serviciul Imigrări că `nu sunteţi singurii, sunteţi normalitatea`. 3.500 de RON pe lună, cu taxe, se duce undeva la 5.000 şi ceva, cu cazare, masă, beneficii, depăşeşti 7.500-8.000 de lei. Deja circulă glumele că dacă vrei să ai 10 muncitori de afară, trebuie să angajezi 50, ca să îţi rămână 10.”

Ca să se poată angaja la noi, un muncitor din afara Uniunii Europene are nevoie de viză de ședere, un permis de muncă, dar și de garanția că angajatorul îl va lua în firmă. Aceste documente sunt valabile însă doar pentru România, nu și pentru alte țări din Uniune. Ca să meargă în Vest, li se cere viza pe care cei mai mulți nu o obțin, așa că trec ilegal granițele.

Un mare angajator „şi-a pierdut peste 80% din oamenii pe care i-a importat la coborârea din avion”

Marinel Henteș, director AJOFM Arad: „În ultima perioadă, angajatorii de top cu care am stat de vorbă mi-au spus că au probleme deosebite cu persoanele pe care le aduc şi nici măcar nu reuşesc să ajungă la locul de muncă. Un mare angajator național şi internaţional şi-a pierdut peste 80% din oamenii pe care i-a importat la coborârea din avion.”

Angajatorii români pierd banii daţi pentru aducerea muncitorilor şi taxele necesare obţinerii documentelor.

Larisa Nicolaescu, consilier juridic: „Acest fenomen poate fi oprit doar prin modificarea legislației din România. Atunci când nu respectă contractul, ar trebui ca prin lege să se impună întoarcerea lui în țara de provenineță. Se consideră a fi o infracțiune, a exploatat o viză de muncă pentru a ajunge aici.”

Din cauza deficitului de angajați de pe piața muncii, anul acesta pot fi angajați până la 100.000 de lucrători din afara Uniunii, spre deosebire de anul trecut, când limita era 50.000.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult