Modifica setarile cookie
Toate categoriile

De ce a refuzat Volodimir Zelenski oferta de negocieri a Rusiei

Your browser doesn't support HTML5 video.

În războiul de la granița României, trupele rusești au intrat în Harkov, al doilea oraş ca mărime al Ucrainei. Dar au întâmpinat o rezistenţă aprigă. Au fost raiduri și în împrejurimile Kievului.

Între timp, președintele Ucrainei a explicat motivul refuzului negocierilor cu trimișii lui Putin.

Locuitorii Capitalei au traversat încă o noapte tensionată, dar nu a fost un atac aerian susţinut asupra orașului. Ministrul ucrainean al Apărării a omagiat rezistenţa în faţa invadatorului, de la armată, până la voluntari şi oameni de rând, după 72 de ore de la începutul invaziei ruse.

Iar preşedintele ucrainean Zelenski a respins o aşa-zisă ofertă de negocieri din partea Rusiei, care erau propuse să se desfăşoare, în mod ostentativ, în Belarus, adică ţara aliatului Lukaşenko, folosită pentru atacul asupra Ucrainei.

S-au dat lupte de stradă la Harkov, chiar şi în centru, după ce, de dimineață, forţele ruse, cu vehicule militare uşoare, au intrat în al doilea oraș ca mărime din Ucraina, situat cam la 30 de kilometri de graniţa cu Rusia.

Citește și
kiev, ucraina
Trupele ruse, la 30 de km de centrul Kievului, potrivit Ministerului Apărării britanic

Soldaţii ruşi au întâmpinat o rezistenţă acerbă. Pe reţelele de socializare au apărut imagini cu vehicule militare incendiate.

"Stați la adăpost, nu ieșiți pe străzi" - a fost apelul autorităților locale pentru populaţie.

„Acestea sunt trupe ruse. Marcate cu litera Z. Înaintează pe Strada Sapernaya. s-au oprit între blocuri. Doamne!” spune un localnic.

Cucerirea orașului Harkov - cu 1,5 milioane de locuitori, și aflat la doar 30 de kilometri de granița cu Rusia - este unul dintre obiectivele importante după invadarea Ucrainei. Potrivit unor relatări și regiunea Kherson, din sudul Ucrainei, s-ar afla sub controlul forțelor ruse.

Fred Pleitgen, corespondent CNN: "Rușii trimit tot mai multe forțe spre Harkov. Nu știu cât de bine puteţi să vedeţi dacă întoarcem camera de filmat în acea direcţie, puteți observa că tancurile fac un viraj şi se îndreaptă direct spre teritoriul ucrainean.”

În raidurile din noaptea de sâmbătă spre duminică din zona Harkovului a fost lovită și o conductă de gaze.

Bombardamentele au zguduit suburbiile Kievului. O rachetă a lovit un depozit de carburanţi dintr-un oraş situat la 20 de kilometri de Capitală, unde se află şi o importantă bază aeriană.

Fumul toxic degajat - încă o primejdie, au avertizat autorităţile.

Totuşi, nu a avut loc un atac aerian masiv cu rachete asupra Capitalei, aşa cum erau avertismentele. Însă, începând de la miezul nopţii, sirenele au sunat în repetate rânduri. Şi locuitorii Capitalei au fost nevoiţi din nou să coboare în staţii de metrou şi în adăposturi, ca acesta, amenajat într-o parcare subterană.

Volodimir Zelenski, preşedintele Ucrainei: „Întreaga lume a văzut: ucrainenii sunt puternici, ucrainenii rezistă, ucrainenii sunt curajoşi."

Ce arme au ucrainenii

Rezistenţa armatei ucrainene se bazează şi pe armele uşoare anti-tanc. În aceste imagini se văd două blindate prinse în ambuscadă, iar militarul ucrainean are un lansator portabil de rachete anti-tanc, dintre cele primite din Marea Britanie. Acum şi Germania a confirmat că trimite Ucrainei 1.000 de arme anti-tanc şi 500 de rachete aer sol Stinger. Este o majoră schimbare de politică a Germaniei care de multă vreme interzicea exportul de arme letale în zonele de conflict.

Kremlinul a anunţat că o delegaţie a sosit în Belarus - ostentativ, pentru negocieri cu Ucraina. Dar preşedintele ucrainean Zelenski a respins oferta,

„Dacă nu ar fi fost acțiuni agresive de pe teritoriul Belarusului, am fi putut vorbi la Minsk. O întrevedere poate avea loc, însă, în alte oraşe. Desigur, vrem pace, vrem să ne întâlnim și să punem capăt războiului”, a spus el.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult