Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Daea, ținta glumelor după ce a postat un filmuleț în care apar cormorani ”periculoși”

Your browser doesn't support HTML5 video.

Ministrul Agriculturii revine la problema cormoranilor, despre care pescarii spun că provoacă pagube mari.

După ce le-a declarat parlamentarilor europeni că la noi cormoranii fac baie în piscină, atât de mulţi sunt", Petre Daea a postat luni o înregistrare cu un cormoran.

Pasărea respectivă, înfometată, înghite în câteva secunde mai mulţi peşti, iar imaginile au stârnit numeroase reacţii pe internet. Cei care au afaceri în piscicultură îi transmit, însă, că aşteaptă măsuri clare, dincolo de glume.

În imagini, un cormoran înghite nouă peşti în mai puţin de zece secunde. Astfel, ministrul agriculturii Petre Daea a devenit tinta glumelor pe reţelele de socializare. La fel s-a întâmplat şi acum aproape două săptămâni, când ministrul i-a lăsat cu gura căscată pe aleşii europeni, cu o declaraţie despre cormorani. 

Citește și
cormorani
Replica pescarilor la declarația lui Daea despre ”cormoranii care fac baie în piscine”

Petre Daea: „A se vedea populaţiile de cormorani. Cormoranii în România fac baie în piscine, nu se mai feresc de oameni, de pescari nici atât."

Luni, după câteva ore, ministrul Agriculturii a şters postarea şi nu a dat explicaţii despre vreo măsură atâta de aşteptată de pescari.

Cei care au afaceri în piscicultură susţin că pagubele produse de cormorani, specie protejată la noi, sunt uriaşe. Cormoranul mai este numit şi „lupul bălţilor": unul singur consumă zilnic între 400 şi 600 de grame de peşte.

Mariana Munteanu, preşedinta patronatul peştelui din România: „Sunt două soluţii: una dintre ele este compensaţia pierderilor şi doi - evaluat de cât are nevoie zona umedă, trebuie să existe o limită. Noi nu vrem să îi omorâm, trebuie să existe o limită până la care să existăm ca fermieri.”

Ornitologii, în schimb, atrag atenţia că multe bazine piscicole sunt amenajate în mediul natural al cormoranilor, care caută hrană. În plus, nu doar aceste păsări sunt de vină pentru dispariţia peştelui.

Ovidiu Bufnilă, reprezentantul Asociaţiei Ornitologilor: „Dacă începi să-i vânezi, cum au făcut în Franţa, în Austria, Germania, studiile arată că nu au dus la nimic buni, coloniile s-au refăcut mai mult şi mai repede. Când începem să braconăm, cu curentul electric, când se sterilizează şi alţi peşti. Sunt şi alţi factori, nu doar cormoranii sunt de vină pentru scăderea peştilor.''

La nivelul Uniunii Europene sunt estimate aproximativ 1.800.000 exemplare de cormorani, dintre care 60.000 de află în România.

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon! 

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult