Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Savantul român uitat în ţară. A găsit prima floare de la Polul Sud

După 150 de ani de la naşterea savantului Emil Racoviţă, primul român care a ajuns în Antartica, străinii îşi amintesc şi acum de descoperirile făcute de el.

Singura insectă care trăieşte în Antarctica, prima floare din ţinutul de gheaţă şi câteva specii de peşti - toate au fost găsite de Racoviţă.

A înfiinţat la Cluj primul institut de speologie din lume, în 1920, şi a pus bazele biospeologiei ca ştiinţă.

Cercetători din mai multe ţări, alături de români, au readus în actualitate la muzeul din Vaslui activitatea impresionantă a lui Emil Racoviţă, care în anul 1897 s-a îmbarcat la bordul navei Belgica şi a plecat în Antarctica. Timp de 13 luni, vasul a rămas prins în banchiza. Alături de cei care au prezentat descoperirile lui Emil Racoviţă s-a numărat şi stră-strănepoata căpitanului secund al vasului Belgica Charlotte Rolin Jacqemyns, stră-strănepoata căpitanului secund de pe Belgica: "Eu sunt stră-strănepoata căpitanului secund de pe Belgica şi a fost cu Racoviţa la bord. Racoviţa avea mult umor foarte important pentru spiritul echipajului" Ing. Willy H. Versluys, preşedinte Belgica International: "Au fost mulţi cercetători la bord, inclusiv Racoviţă, care au făcut o mulţime de descoperiri. Putem să comparăm descoperirile lor cu ceea ce se întâmplă astăzi cu schimbările climatice." Olivier De Schrevel, Belgia: "Aceşti oameni, oră de oră, zi de zi, au notat datele meteologice şi toate aceste informaţii despre climă, faună şi floră sunt astăzi de o valoare foarte mare." Cercetătorul român s-a întors apoi din Franţa la Cluj-Napoca unde şi-a continuat cercetările. Cristian Ciobotărescu, preşedinte Asociaţiei Speologice " Sfinx" Garda: "Acesta a fondat ştiinţa biospeologie respectiv studiul vietiatilor din peşteri şi primul institute de speologie fondat în1920, la Cluj". O expoziţie cu instantanee 3D din perioada expediţiei a stârnit entuziasmul vizitatorilor: Dr. Ramona Maria Mocanu, directorul Muzeului Judeţean "Ştefan cel Mare" Vaslui: "Veţi regăsi aparatul versacop care a fost produs pe la anii 1878, aparat cu care Racoviţă a realizat acele clişee, trusa de lucru a lui Racoviţă." În memoria lui Racoviţă, un colegiu şi o stradă din Cluj-Napoca îi poartă numele, dar şi satul natal din judeţul Vaslui

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!  

Citește și
Girafa
Familie în stare critică, după ce i-a atacat o girafă

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult