Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Criza datoriilor lovește întreaga lume, anunță economistul Arthur Laffer. „Nu se va sfârși cu bine"

Lumea se află în fața unei crize a datoriilor care se va întinde pe următorii 10 ani și care nu se va termina cu bine, a avertizat economistul Arthur Laffer.

Prognoza lui Laffer vine în condițiile în care împrumuturile la nivel mondial au atins un nivel record de 307,4 trilioane de dolari în septembrie anul trecut.

Atât țările cu venituri ridicate, cât și piețele emergente au înregistrat o creștere substanțială a datoriei publice, care a crescut cu 100.000 de miliarde de dolari față de acum zece ani, alimentată în parte de un mediu cu rate ridicate ale dobânzilor.

„Prevăd că următorii 10 ani vor fi deceniul datoriilor. Datoria la nivel global se apropie de un punct culminant. Nu se va sfârși cu bine", a declarat Laffer, care este președinte la firma de consultanță în investiții și avere Laffer Tengler Investments, pentru CNBC.

Ca pondere în produsul intern brut global, datoria a crescut la 336%. Acest lucru se compară cu o rată medie a datoriei în PIB de 110% în 2012 pentru economiile avansate și de 35% pentru economiile emergente. În al patrulea trimestru din 2022, era de 334%, potrivit celui mai recent raport de monitorizare a datoriei globale realizat de Institutul de Finanțe Internaționale.

Citește și
coada
Românii au făcut cozi din prima zi să-și plătească dările. Orașul în care impozitul pe parcare e triplu față de apartament

Pentru a face față plăților datoriilor, se estimează că aproximativ 100 de țări trebuie să reducă cheltuielile pentru infrastructura socială esențială, inclusiv sănătatea, educația și protecția socială.

Nu există suficientă forță de muncă

Țările care reușesc să își îmbunătățească situația fiscală ar putea beneficia prin atragerea de forță de muncă, capital și investiții din străinătate, în timp ce cele care nu reușesc ar putea pierde talente, venituri, și nu numai, a spus Laffer.

„M-aș aștepta ca unele dintre țările mari care nu-și rezolvă problemele legate de datorie să moară lent din punct de vedere fiscal", a spus Laffer, adăugând că unele economii emergente „ar putea foarte probabil să intre în faliment".

Piețele mature, cum ar fi SUA, Marea Britanie, Japonia și Franța, au fost responsabile pentru peste 80% din acumularea de datorii în prima jumătate a anului trecut, în timp ce în cazul piețelor emergente, China, India și Brazilia au înregistrat cele mai pronunțate creșteri.

Economistul a avertizat că rambursarea datoriei va deveni o problemă din ce în ce mai mare pe măsură ce populația din țările dezvoltate continuă să îmbătrânească, iar populația activă devine tot mai puțină.

„Există două modalități principale de a acoperi această problemă: mărirea taxelor sau creșterea economiei mai repede decât se acumulează datoria", consideră el.

Comentariile lui Laffer vin în urma deciziei Rezervei Federale a SUA de a lăsa ratele neschimbate în ianuarie și de a submina speranțele privind o reducere a ratelor în martie.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult