Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Schimbarea la Față a Domnului, sărbătorită pe 6 august. A fost aglomerație în pescării

Your browser doesn't support HTML5 video.

Creștinii celebrează duminică, 6 august, Schimbarea la Făță, o importantă sărbătoare în calendarul ortodox și, totodată, ziua de dezlegare la pește din postul Sfintei Maria.

În astfel de zile, comercianții de pește și fructe de mare înregistrează cele mai mari vânzări din an. Însă, parcă mai puțin anul acesta, după ce preturile de achiziție devin tot mai mari, iar importurile încep să scadă.

Într-o hală de pește din sectorul doi, erau cozi peste tot, de la primele ore.

Femeie: „Somn. Să fie cât de cât mai mare rondeaua, să poată fi făcută la gratar. Să fie proaspat, ăsta e esențialul. E mare sarbatoare, foarte mare sarbatoare, sper să ne aducă liniște.”

Femeie: „Eu voi cumpăra rondele de somn. Mă uit să fie proaspat, eu am impresia că vizual pot să stabilesc.”

Citește și
peste
Dezlegare la pește de Buna Vestire. La ce trebuie să fie atenți românii când cumpără peşte

Reporter: Cum îl gătiți?

Femeie: „Rondelele de somn le prajesc, dacă iau un alt pește, știucă, de exemplu o fac la cuptor.”

Însa, în piețele de pește, oferta nu a fost atât de mare ca în alți ani.

Florin Stoica, comerciant: „Astăzi binișor, fiind dezlegarea la pește, Schimbarea la Față, în timpul dezlegarilor, în posturi, în rest cam slabuț. Nu mai este nici putere de cumpărare din pacate, un pensionar nu-și permite să dea pe doi carași 40 lei.”

Bogdan, distribuitor pește: „Pe perioada de vară este mai problematic, nu există nici marfă, nici clientelă, românii noștri sunt în Grecia, cine să cumpere marfă la noi. Au crescut, cu mult, 20 %. Crap salbatic, din Grecia. Este greu cu el venit în România, nu prea mai este pe Dunăre, braconaj mare.”

În magazinele și restaurantele de profil, care aduc pește de captură din Marea Mediterana, clienții și-au rafinat gusturile.

Într-o cherhana din București, peștele a sfârâit pe plita, încă de dimineață, iar clienții vin și îl cumpără gătit de bucătarii pricepuți.

Marian, fondator pescarie: „Lumea a calătorit foarte mult, călătoresc peste tot, și mai ales în zona Marii Mediterane, și gândiți-vă că e o abundență acolo de pește și fructe de mare și au capatat gusturi noi, s-a diversificat și consumul de pește. Memoria copilariei și a produselor din familie rămâne, păstrăvul și celebra scrumbie de Dunăre, calcanul e într-un ascendent foarte mult, avem și celebrul crab, a aparut și somonul și dorada rosie.”

Dacă nu avem timp să cumpărăm pește proaspăt, specialiștii ne recomandă să cumpărăm și congelat. Lăsat să se dezghețe în frigider, el își pastreaza nutrienții.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult