Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Credincioșii romano-catolici și protestanții au sărbătorit duminică Paștele. Mesajul transmis de președintele Klaus Iohannis

Your browser doesn't support HTML5 video.

Pentru credincioșii romano-catolici și protestanți din toată lumea este Paștele, în timp ce pentru ortodocși, Duminica Floriilor. Aproape un milion și jumătate de români au spus „Hristos a înviat!”, după ce au fost la slujbă și au luat Lumina Sfântă.

A fost o noapte a speranței și a rugăciunilor care ne poartă, simbolic, pe același drum al împăcării și iubirii aproapelui.

La Catedrala Sfântul Iosif din Capitală, neîncăpătoare duminică noapte, preoții le-au împărțit credincioșilor Lumina Sfântă.

Enoriaș: „Să fim pozitivi și să ne gândim că o să fie bine și o să fim fericiți”.

Enoriaș: „Pace în inimă tuturor! Cred că familia este cea mai importantă. Putem să fim fericiți începând cu seara asta, până anul viitor”.

La câteva străzi distanță, credincioșii au luat lumină de la Biserica Luterană.

Citește și
papa francisc
Papa Francisc a vorbit despre speranță în mesajul ”Urbi et Orbi” de Paște. Ce le-a transmis rușilor

În județul Timiș sunt aproximativ 50.000 de credincioși romano-catolici, iar slujba a fost oficiată în patru limbi: română, ungară, germană și italiană.

La Timișoara, capitală culturală europeană, în acest an, au fost prezenți prelați din mai multe țări, iar credincioșii s-au bucurat de ceremonia „Binecuvântării Focului” și a luminii pascale. Alături le-au fost și frați ortodocși.

Enoriaș: „Să ne bucurăm de lumina asta care o primim, să fim mai buni, mai curați”.

Enoriaș: „Eu am venit din Austria să fiu cu familia mea în această mare sărbătoare, și îmi doresc ca toți să vină acasă”.

La Cluj-Napoca, Biserica Piariștilor, cunoscută inițial ca Biserica Iezuiților, a fost plină.

Conform tradiției, preoții și credincioșii au făcut un foc în fața bisericii, iar de acolo lumina a fost dusă în lăcașul de cult. Fiecare a avut un gând special.

Enoriaș: „Un moment de liniște din zbuciumul cotidian, două, trei zile alături de cei dragi”.

De la slujbă, oamenii au plecat cu Lumina Sfântă spre case.

La Arad, oamenii au pornit prin oraș cu lumânări aprinse, într-o procesiune. Ceremonia a continuat la biserica Sfântul Anton de Padova.

Sute de credincioși au umplut și Catedrala Romano-Catolică „Sfântul Mihail” din Alba Iulia.

Enoriaș: „Așa ocazii mai rare când ne adună pe toți la un loc, cu pace, cu liniște și cu gândul la Dumnezeu”.

La Sibiu, slujba de la biserica romano-catolică „Sfânta Treime” a fost oficiată în română, germană și maghiară. Președintele Klaus Iohannis, de confesiune evanghelic luteran, a venit împreună cu soția sa.

Klaus Iohannis, președintele României: „Tuturor creștinilor care sărbătoresc Învierea Domnului acum, le doresc Sărbători Fericite, Cristos a Înviat, zile frumoase, liniștite, iar creștinilor care au sărbătoarea Floriilor, le doresc o zi frumoasă și La mulți ani!”.

Pentru catolici începe, luni, Săptămâna Luminată. Pentru ortodocși, cea a Patimilor.

Autori: Rozalia Bratu, Daniel Preda, Teodora Suciu, Gina Obrejan, Octavian Moldovan, Adrian Crăciunoiu.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult