Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Doar 5000 de români s-au înscris pentru votul prin corespondență. Octombrie, termen limită

Your browser doesn't support HTML5 video.

Deşi înscrierile pentru votul prin corespondenţă sunt funcţionale de aproape două săptămâni, foarte puţini români care trăiesc în străinătate au ales această variantă.

Pe site-ul votstrainatate.ro, pus la dispoziţie de Autoritatea Electorală Permanentă, abia s-au înscris 10.000 de persoane.

Dintre acestea, doar jumătate au optat pentru votul prin corespondenţă. Pentru a face cunoscută această metodă, reprezentanţii unui ONG fac promovare în aeroporturi.

Voluntar: „Intraţi pe votstrainatate.ro, acolo aveţi opţiunea de a alege „Vreau să votez prin corespondenţă", Trebuie să încărcaţi două documente: actul de identitate şi documentul care atestă şederea legală în ţara respectivă, după care primiţi nişte mail-uri de la autoritatea Electorală Permanentă.”

Următorii paşi sunt simpli: aşteptaţi plicurile pentru vot acasă, iar după ce alegeţi cu cine votaţi le trimiteţi înapoi fie prin poştă, fie la ambasada României din ţară în care locuiţi.

Citește și
alegeri diaspora Londra
Cum vor vota de acum înainte românii din diaspora. "Exact ca la o petiţie online"

După experienţele neplăcute de la precedentele alegeri, când sute de mii de români din diaspora au aşteptat la cozi infernale, iar unii nu au să apucat să voteze, Autoritatea Electorală Permanentă încearcă să popularizeze votul prin corespondenţă pentru alegerile prezidenţiale din noiembrie.

Înscrierile au început pe 28 iulie, însă până acum s-au înscris abia 10.000 de persoane. Dintre acestea, jumătate au optat pentru votul prin corespondenţa.

Cătălina Hopârteanu, Declic: „E clar că oamenii nu ştiu despre votul prin corespondenţă şi nici cum pot să se înscrie, aşa că acum suntem peste 100 de voluntari în principalele puncte de intrare în ţară la Aeroporturile din Bucureşti, Iaşi şi Cluj, la vămile Borş şi Nadalc."

Reporter: „Aţi votat vreodată acolo?” Femeie: „Încă nu.” Reporter: „De ce nu aţi votat?” Femeie: „Nu ştiu, din lipsa timpului, din mai multe motive."

Reporter: „De ce n-aţi votat?” Femeie: „Mmm.. de lene... Comoditate."

Mitulețu, Autoritatea Electorală Permanentă: „Eu m-aş fi aşteptat ca cel puţin cei aproape 400.000 care au votat la europarlamentare să se preînregistreze. Din punctul meu de vedere, nu este satisfăcător." Înscrierea pe site-ul pus la dispoziţie de Autoritatea Electorală Permanentă este valabilă pentru ambele tururi de scrutin şi poate fi făcută până în data de 11 septembrie. Dacă aţi apucat să vă înscrieţi pentru votul prin corespondenţă, dar între timp v-aţi răzgândit şi vreţi să mergeţi personal la secţia de votare, atunci trebuie să declaraţi pe propria răspundere că nu aţi votat prin corespondenţa.

Ovidiu Oproaica, coordonatorul sistemului informaţional electoral: „Există şi posibilitatea ca persoana respectivă să primească plicul şi nu trimite plicul sau există varianta să nu-l trimită la timp, în momentul în care îl trimiţi cu o zi sau două înainte de vot cu siguranţă nu va ajunge. Ca să preîntâmpinăm acest lucru, joi este ultima zi în care noi primim plicuri."

Mai exact, data limita este 17 octombrie, cu o lună înainte de alegerile prezidenţiale. Cine nu a trimis plicul, poate vota pe listele suplimentare de la orice secţie de votare.

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon! 

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult