Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Cortegiul care poartă trupul neînsuflețit al Reginei Elisabeta a II-a a ajuns, duminică seară, în capitala Scoției

Your browser doesn't support HTML5 video.

Cortegiul care poartă trupul neînsuflețit al Reginei Elisabeta a II-a a ajuns, duminică seară, în capitala Scoției, Edinburgh. Este ultima călătorie din această lume a suveranei care a trăit 96 de ani, din care 70 pe tronul Marii Britanii.

Zeci de mii de scoțieni s-au recules în tăcere, au aplaudat ori au aruncat flori în calea mașinii. Sicriul este învelit în steagul regal, iar deasupra stă o coroană din florile preferate ale reginei: brumărele, dalii sau limonium, toate albe. Sicriul cu trupul neînsufletit va fi transferat cu avionul, marți, la Londra.

Sicriul Reginei a fost depus în Palatul Holyrood

După ce a străbătut lent capitala Scoției, sicriul Reginei a fost depus în Palatul Holyrood. Urmează să fie mutat în Catedrala St Giles, iar timp de 24 de ore, scoțienii se pot reculege în fața catafalcului. Duminică dimineață, sicriul din stejar, învelit în steagul regal și având deasupra o coroană de flori albe, a fost așezat în dric de şase paznici de vânătoare de la Balmoral. Elisabeta a II-a și-a început ultima călătorie: a părăsit castelul unde s-a stins, joi, la vârsta de 96 de ani.

Cortegiul a străbătut peisajele superbe ale Scoției, atât de dragi reginei. Unul dintre copiii săi, prințesa Ann, o însoțește pe acest drum. Mii de scoțieni i-au ieșit în întâmpinare, au salutat și aplaudat. În Aberdeen și Dundee, mulțimile au fost impresionante.

Armistiţiul dintre prinţii William şi Harry şi soţiile lor, Kate şi Meghan, ocupă primele pagini ale publicaţiilor britanice. „Reuniţi pentru bunica” sau „William îi oferă o ramură de măslin lui Harry şi lui Meghan, după moartea Reginei” sunt două dintre titluri.

Citește și
Regina Elisabeta și Liz Truss la ceremonia de investire - 4
Povestea din spatele ultimei fotografii cu regina Elisabeta a II-a
Fiii Regelui Charles și soțiile lor, văzuți pentru prima dată după mult timp

Aflaţi în relaţii tensionate, este pentru prima dată când fiii Regelui Charles al III-lea şi soţiile lor au fost văzuţi împreună după aprilie 2021, când s-au reunit la înmormântarea prințului Philip. Vara aceasta, în iunie, când a fost sărbătorit Jubileul de Platina al Reginei, cele două cupluri au stat la distanță.

În același timp, în Scoția, fiica reginei, Anne, fiii Edward și Andrew și mai mulți nepoți, s-au emoționat când au citit mesajele lăsate de scoțieni în fața castelului. Pe de altă parte, prințul William, acum primul în ordinea succesiunii la tron, i-a adus un omagiu răscolitor bunicii lui, într-o declaraţie publicată de Palatul Kensington.

„Am pierdut o bunică. Deşi plâng pierderea ei, mă simt totodată incredibil de recunoscător. Am beneficiat de înţelepciunea şi sprijinul Reginei până la 40 de ani. Soţia mea s-a bucurat timp de 20 de ani de îndrumarea ei. Cei trei copii ai mei au avut ocazia să petreacă vacanţe cu ea şi să-și facă amintiri de neuitat. Bunica mea spunea că durerea este preţul pe care îl plătim pentru iubire. Îi voi onora memoria susţinându-l pe tatăl meu, Regele, în orice mod posibil”, sunt doar câteva dintre frazele tulburătoare ale mesajului.

Mii de oameni s-au adunat la Londra pentru a-l întâmpina pe Regele Charles

La Londra, mii de oameni s-au adunat, duminică, în jurul reședinței regale pentru a-l întâmpina pe Regele Charles al III-lea. Șef de stat pentru 14 ţări în afară de Marea Britanie, el a primit, duminică, la Palatul Buckingham, mai mulți reprezentanți ai Commonwealth-ului, format din 56 de state, în cea mai mare parte foste colonii britanice.

În tot acest timp, valuri de oameni au continuat să vină la porțile palatului, chiar dacă autoritățile nu le mai permit să lase flori și mesaje la gardul reședinței regale.

Copil: „Am decis să vin astăzi aici pentru că mă simt foarte mândru că trăiesc în această țară, deoarece avem o regină cu inimă bună, care este bine cunoscută în lumea întreagă. Simt că nu va fi uitată niciodată și moștenirea ei va fi dusă mai departe”.

Femeie: „Chiar și oamenii care știu că nu sunt susținători ai Familiei Regale le este foarte greu și sunt emoționați. Chiar dacă știam că Regina urma să moară la un moment dat, este totuși un șoc imens. Așa că este plăcut să-l văd pe Rege astăzi și, evident, vor avea loc multe schimbări. Este o perioadă interesantă”.

De fapt, se anunță o nouă eră, spune unul dintre scriitorii Casei Regale, cel care a scris și biografei prințesei Diana.

Andrew Morton, scriitor: „Cred că Prințul Charles vine cu propriile idei. Va fi o monarhie mai caldă, mai tolerantă. L-am văzut plimbându-se printre oameni zilele trecute, iar oamenii din public l-au pupat. Nu am văzut asta niciodată în cazul reginei. Așa că, vremuri noi, obiceiuri noi”.

Luni, Regele Charles va face o vizită la Westminster Hall, unde ambele Camere ale Parlamentului se vor reuni pentru a-şi exprima condoleanţele, iar apoi, însoţit de Camilla, regele va călători cu avionul spre Edinburgh.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult