Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Corespondență Știrile PROTV din UK: Cum se pregătesc britanicii pentru încoronarea Regelui Charles al III-lea

Your browser doesn't support HTML5 video.

În timp ce pregătirile pentru încoronare sunt pe ultima sută de metri, zeci de mii de oameni - britanici sau turiști din alte țări - caută un loc mai bun pentru a vedea ceremonia.

Unii au trecut oceanul pentru a fi martorii acestui moment istoric. Așa că și-au așezat corturile lângă Palatul Buckingham, în așteptarea zilei de mâine.

Corespondență Știrile PROTV din Marea Britanie 

Abia se crapă de dimineață la Londra. La ora 06:12, sutele de oameni care așteaptau pe marginea bulevardului, în apropierea Palatului Buckingham, abia se treziseră. Cei mai mulți dintre ei încă dormeau, dar așteaptau marea zi a încoronării și sunt acolo deja de câteva zile. Se comportă ca și când ar fi la camping în pădure, deși sunt în inima capitalei Regatului Unit al Marii Britanii. Este a cincea, a șasea noapte pentru unii, pe care au petrecut-o sub cerul liber. Au fost aproximativ 12 grade la acea oră la Londra, dar, cu toate acestea, nimeni nu se sperie, pentru că distracția pare mai importantă.

În plus, s-au luat măsuri de securitate foarte importante: garduri de protecție de o parte și de alta a bulevardului pe unde se va derula procesiunea și vor fi mii de militari din toate țările, care vor defila într-o paradă grandioasă sâmbătă dimineață. Așteptarea crește, entuziasmul, la fel. Oamenii de-abia așteaptă să îi vadă sâmbătă dimineață pe rege și pe regina consoartă, asta deși există dezbateri aprinse despre cât de populară mai este familia regală a Marii Britanii în acest moment.

Au existat foarte multe nemulțumiri din partea populației cu privire la cheltuielile acestor evenimente, care ar fi foarte ridicate, iar țara nu și-ar permite în acest moment, cu atât mai mult cu cât se confruntă cu o criză a costurilor de trai și cu o inflație foarte ridicată. Costurile evenimentului nu sunt făcute publice, deocamdată, însă specialiștii spun că acestea s-ar situa între 56 de milioane de euro și 113 milioane de euro, dar cifra exactă o vom afla probabil peste câteva luni sau poate peste câțiva ani.

Citește și
“Nicăieri în lume nu mai există peisaje cum am găsit în România”. Regele Charles al III-lea, interviu de Andreea Esca
“Nicăieri în lume nu mai există peisaje cum am găsit în România”. Regele Charles al III-lea, interviu de Andreea Esca

Totuși, evenimentul se va întâmpla sâmbătă, iar femilia regală rămâne destul de populară și are susținerea a cel puțin dăuă treimi din populația țării. Potrivit ultimelor sondaje realizate în luna aprilie, cel mai popular membru al familiei regale este prințul William, urmat de prințesa Anne, care este sora regelui Charles, și pe locul trei se află prințesa de Wales, Kate, soția prințului William. Regele Charles al III-lea se află de abia pe locul patru în topul popularității, dar este o creștere față de situația lui anterioară.este într-o continuă creștere pe măsură ce se apropie marele eveniment al încoronării. Cel mai puțin popular membru al familiei regale este prințul Andrew, fratele regelui Charles, care este foarte puțin agreat de poporul britanic.

Sute de oameni stau pe străzi de câteva zile

Sute de oameni stau pe străzi de câteva zile pentru a se asigura că au un loc în primul rând pentru marea încoronare de sâmbătă. Reporter: Cum vă simțiți aici?

Femeie: „Suntem bine, mulțumim. Suntem entuziasmate pentru mâine. Îl sprijim pe rege.”

Reporter: O să dormiți aici?

Femeie: „Sigur! Avem saci de dormit, umbrele, mâncare și băutură.” Admiratia pentru familia regală i-a adus aici, desigur, pe oaspeții care vor face atmosferă de-o parte și de alta a drumului. Dar și distracția care vine la pachet. Aceste doamne din Houston, Statele Unite, au prins gustul petrecerilor regale după ce au văzut pe viu nunta printului William cu Kate Middleton. Acum au revenit pentru incoronare. Femeie: „Am venit aici dimineață și am văzut că oamenii și-au amenajat deja corturile și am zis că e cazul să ne alegem și noi locul. Altfel, nu o să fim în primul rând și nu am bătut atât drum ca să stăm în spate. Avem gheață, șampanie. Vom mai avea nevoie și de cafea dimineață.” Ca să asiști din primul rând la scrierea istoriei, niciun efort nu e prea mare. Femeie: „Ne instalăm cortul. O să fim aici pentru câteva zile. De ce ați ales să stați aici? Pentru că este greu să intri în parc și este ceva distractiv. Am fost aici pentru funeraliile reginei și am decis să revenim.”

Nerăbdarea crește cu fiecare oră, la fel și entuziasmul celor care se perindă prin fața Palatului Buckingham, sperând că vor surprinde, cât mai aproape, o față regală. Femeie: „Mă bucur să vă văd. Suntem aici pentru a sărbători încoronarea regelui. Dumnezeu să-l ocrotească pe rege!” Numărul turiștilor străini va fi, în ziua încoronării, cu 30.000 peste cel din aceeași zi a anului trecut. Adică cel puțin 72 de mii, în total, spun specialiștii. Și vor cheltui peste 67 de milioane de lire sterline, intr-un singur weekend. Într-o mare de entuziasm, forțele de ordine sunt în alertă maximă Măsurile de securitate pentru evenimentul de sâmbătă sunt fără precedent. Peste 11.000 de polițiști britanici vor supraveghea evenimentul. De asemenea, de-a lungul traseului unde se va desfășura procesiunea au fost instalate două rânduri de garduri metalice pentru a face practic imposibil accesul oricui spre zona pe unde va trece Regele Charles al III-lea. În plus, capitala va fi survolată în permanență de elicoptere, iar cei însărcinați cu securitatea vor folosi, în premieră, tehnologii de recunoaștere facială pentru a-i descoperi pe răufăcători.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult