Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Confuzie în școli. Profesorii și elevii nu știu clar cum se vor desfășura cursurile

Your browser doesn't support HTML5 video.

Premierul Ludovic Orban le-a cerut miniștrilor educației și sănătății să definitiveze ordinul pentru deschiderea școlilor și să îl facă public până marți.

Cursurile în școlile de stat încep peste două săptămâni și nimeni nu știe în ce condiții se vor desfășura orele. Au fost însă publicate în monitorul oficial reglementări privitoare la orarul elevilor ori greutatea pe care trebuie să o aibă ghiozdanul. Unele școli private s-au deschis chiar de luni și, după cinci luni de stat acasă, s-au făcut primele ore în condiții de pandemie.

Potrivit unui Ordin al ministrului Sănătății, elevii din clasele primare şi din anii terminali, a opta şi a douăsprezecea, vor face cursuri doar dimineaţă.

Iulian Cristache, federaţie părinţi: "În general liceele şi şcolile ţineau cont ca inclusiv anii terminali să înveţe dimineaţă pentru că există o doză de efort astfel încât să fie avantajaţi, să fie pregătiţi pentru examenele naţionale. Orele nu vor fi scurtate, nu a fost în ghid o astfel de propunere".

În plus, dacă înainte ghiozdanul unui elev nu trebuia să depăşească 2,5 kilograme, acum, greutatea ghiozdanului nu trebuie să fie mai mare de 10% din greutatea corpului. Aşadar, dacă, să spunem, copilul dumneavoastră are 30 de kilograme, ghiozdanul trebuie să aibă maximum 3 kilograme.

Citește și
scoala, coronavirus
Guvernul anunță marți noile reguli privind începerea școlii în condiții de pandemie

Unele şcoli private au început de luni cursurile. După luni de învăţat acasă şi o vacanţă de vară cu restricţii, copiii au fost bucuroşi să-şi întâlnească profesorii şi colegii. Pentru a-i proteja cât mai bine de coronavirus, şcolile au gândit sisteme prin care sunt separaţi şi triaţi. Un eventual caz de îmbolnăvire nu va duce automat la un întreg focar de infecţie.

O școală din București a gândit şi un sistem de separare a copiilor. Aceştia au fost împărţiţi în trei comunităţi care nu se întâlnesc niciodată. Fiecare etaj are comunitatea sa, iar elevii ies la joacă în curte în baza unui program strict.

Florentina Ştefan, directoare: "Dacă apar probleme. Scoala are cabinet medical. Copiii stau în izolator. Este anunțat părintele despre paşii care necesită testare".

Fără un test negativ, copilul nu mai are voie să revină la şcoală.

Un program de testare pregăteşte şi Primăria Capitalei. La nevoie vor fi testaţi gratuit copiii din şcoli şi grădiniţe.

Părinţii vor fi anunţaţi de eventuale simptome şi vor fi invitaţi să participe la testare. Copiilor li se vor lua probe din nas şi gât. Testele se vor face în laboratoarele cu care primăria are contracte. Programul trebuie să fie adoptat la următoarea şedinţă a Consiliului General pentru a începe din prima zi de şcoală. Primăria susţine că are suficiente fonduri pentru a testa 250 de mii de elevi, câţi sunt în Bucureşti. Capacitatea va fi 5 mii de teste pe zi.

Personalul didactic poate fi testat, la cerere, cu o săptămână înainte de începerea anului şcolar.

Potrivit unui studiu, făcut de Ministerul Educaţiei, peste jumătate dintre părinţi doresc revenirea la cursuri față în faţă şi doar 14% dintre părinţi optează pentru cursuri online.

STUDIU:

- 55% dintre părinţi doresc revenirea la cursuri față în faţă

- 31% dintre părinţi doresc cursuri mixte, atât acasă cât şi la şcoală

- 14% dintre părinţi doresc cursuri exclusiv online

 

 

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult