Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Comisarul european Thierry Breton a văzut o fabrică de muniție cu utilaje din 1939. România va contribui la necesarul NATO

Your browser doesn't support HTML5 video.

Aflat în vizită în România, comisarul european pentru piață internă Thierry Breton s-a declarat încrezător în capacitatea țării noastre de a contribui la securitatea europeană.

Comisia Europeană a identificat 15 companii, din 11 state, unde ar putea fi majorată producția în industria de apărare, iar România este una dintre ele.

Breton a mers ieri la uzinele de armament de la Plopeni și Dragomirești, împreună cu ministrul Economiei, și a vorbit inclusiv despre fonduri pentru investiții în aceste fabrici.

La Uzina Mecanică din Plopeni, în județul Prahova, 270 de muncitori lucrează cu utilaje vechi de peste 80 de ani. Ministerul Economiei susține că aici sunt în plan investiții de 76 de milioane de euro - fie din fonduri europene, fie de la bugetul de stat, pentru a mări producția de muniție.

Reporter: Cât de vechi sunt utilajele care sunt în acest moment?

Citește și
munitie distrusa
Zeci de explozii pe un câmp în Argeș. Muniție de război, veche de zeci de ani, distrusă de pirotehniști. GALERIE FOTO

Stelian Viorel Popa - Director Uzina Mecanică Plopeni: „Ah, sunt din 1939. E foarte veche, dar cu toate acestea fabrica reușește să supraviețuiască.”

Situația de la Dragomirești

Și la Dragomirești, în Dâmbovița, e nevoie de investiții.

Tiberiu Pîrvu - director general uzina de produse speciale Dragomirești: „Calibrele medii sunt toate calibre NATO. Celelalte calibre sunt calibre S care se utilizează în continuare de către armata română."

Thierry Breton, comisarul european pentru piața internă, a vizitat ieri ambele uzine și s-a arătat încântat de perspective.

Thierry Breton - comisar european: „Lansăm o licitație de peste 1 miliard de euro, cu scopul de a achiziționa echipamente militare. Am identificat peste 15 companii în Europa, din 11 țări, care ar putea să asigure aceste echipamente și, bineînțeles, România este una dintre țări."

Florin Spătaru - ministrul Economiei: „Avem pregătite soluții atât pentru Fabrica de Pulberi, cât și pentru liniile de producție de la Plopeni și Dragomirești, există un interes ridicat în dublarea și creșterea acestor capacități pentru a asigura producția necesară țărilor NATO."

Comisarul european a precizat și că va propune și acordarea unor granturi acolo unde sunt proiecte care pot crește rapid.  

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult