Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Cine este Codruț Olaru, vicepreședintele Consiliului Superior al Magistraturii

Codruţ Olaru a fost ales, vineri, în funcția de vicepreşedinte al Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), cu 10 voturi „pentru” și nouă „împotrivă”.

„Am avut şansa şi deopotrivă onoarea să fiu ales într-o astfel de demnitate publică, demnitate care în mod categoric implică o responsabilitate enormă, un dinamism total, o deschidere maximă către comunicare. Sunt adeptul a unei comunicări reale cu mass-media, inclusiv atunci când activitatea CSM poate comporta eventuale critici, discuţii mai mult sau mai puţin benefice pentru sistem. Vreau ca toţi magistraţii din sistem, procurori şi judecători, să cunoască faptul că atât eu, cât şi preşedintele ales vom fi militanţi foarte categorici pentru drepturile noastre legale, pentru statutul nostru, pentru consolidarea statutului nostru de procuror şi judecător", a spus Codruţ Olaru într-o scurtă declaraţie de presă, conform Agerpres.

Codruț Olaru este născut în 6 august 1973 și a absolvit în 1995, la Universitatea Alexandru Ioan Cuza din Iași, fiind licențiat în drept. Totodată, are o diplomă de masterat, la aceeași universitate, absolvită în 2005.

În 2007, a absolvit Colegiul Național de Apărare, la Universitatea Națională de Apărare Carol I. El are și un doctorat la Universitatea Alexandru Ioan Cuza.

Înre 1995 și 1999 a fost procuror la Ministerul Public, Parchetul de pe lângă Judecătoria Bacău Justiție, se precizează în CV-ul său. Din 2000 până în 2002 a fost procuror la Parchetul de pe lângă Tribunalul Bacău Justiție.

Citește și
Simona Camelia Marcu
Cine este Simona Camelia Marcu, noua președintă a Consiliului Superior al Magistraturii

Între 2002 și 2004 a fost procuror la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism - Serviciul Teritorial Bacău. Până în 2007, a fost procurorul-șef al DIICOT Bacău.

Între 16 mai 2013 și 16 mai 2016 a ocupat funcția de adjunct al Procurorului General al României. Din 2016, a deținut funcția de general de brigadă magistrat la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Secţia Parchetelor Militare.

Codruţ Olaru s-a înscris în cursa pentru funcţia de procuror şef al României, pe care a pierdut-o în faţa lui Augustin Lazăr.

În 17 mai 2016, preşedintele Klaus Iohannis a semnat decretul privind chemarea în activitate a lui Codruţ Olaru, general de brigadă - cu o stea, în rezervă, din Ministerul Apărării Naţionale, informează Administraţia Prezidenţială.

În acest context, presa a relatat că în 2011, procurorul Codruț Olaru ar fi primit succesiv gradele de locotenent-colonel și colonel, deși era ofițer în rezervă, potrivit Mediafax.

Într-un răspuns oferit agenţiei Mediafax, Ministerul Apărării Naţionale preciza, la acel moment, că procurorul Codruţ Olaru a devenit cadru militar în rezervă în anul 2011 şi ar fi primit, succesiv, gradele de locotenent-colonel şi colonel, primul în februarie, al doilea în octombrie. La momentul acordării celor două grade, la cârma Ministerului Apărării Naţionale se afla reprezentantul UNPR, Gabriel Oprea. Motivul pentru care a primit într-un timp atât de scurt două avansări este unul „excepţional”.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult