Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Chix de miliarde de dolari. Cum a fost „trădată” armata română de sistemul Patriot, chiar la inaugurare

Your browser doesn't support HTML5 video.

Sistemul de apărare Patriot, cu rachete sol-aer, una dintre cele mai scumpe achiziții din domeniul militar făcută România, a eșuat, miercuri, la primul exercițiu în care armata a vrut să îi arate eficiența.

Una dintre rachete nu a mai plecat din lansator după ce radarul sistemului a pierdut contactul cu acesta. Invitați să participe la eveniment, premierul și șeful Senatului au plecat în aceste condiții fără să mai facă declarații.

Așa arată o tragere cu rachete făcută cu sistemul Patriot, în care România a investit aproape 4 miliarde de dolari. Armata spune că acesta ne va apăra, într-o situație de risc, de rachete balistice, rachete de croazieră, avioane și drone inamice.

A treia rachetă a ratat lansarea

La exercițiul în care Ministerul Apărării a vrut să arate de ce este în stare achiziția făcută, unde prim-ministrul Marcel Ciolacu și președintele Senatului Nicolae Ciucă au fost invitați să asiste, lucrurile nu au decurs tocmai conform planului.

Ar fi trebuit lansate trei rachete, dar numai două au plecat din sistemul Patriot. A treia a ratat lansarea după ce stația de unde urma să plece a pierdut contactul cu radarul.

Citește și
sistem patriot romania
Ce problemă tehnică a avut loc la tragerile reale cu temutul sistem de rachete Patriot de la Capu Midia. MApN tace mâlc

Minute în șir mai mulți militari și civili au dat roată lansatorului ca să rezolve problema. Nu au reușit.

„Problema tehnică pe care o avem nu poate fi soluționată mai devreme de o oră, motiv pentru care apreciem că aici se încheie activitatea noastră”. Anunțul a fost urmat de aplauze, iar Marcel Ciolacu și Niciolae Ciucă au plecat fără să facă vreo declarație. Au rămas să dea explicații pentru incident șefii din armată.

Col. Virgil Toșa, comandant Regimentul 74 Patriot: „Ceea ce s-a întâmplat astăzi este o problemă tehnică, zic eu, minoră. Practic s-a pierdut legătura între cabina de control a angajărilor, elementul de control al întregii baterii și unul dintre lansatoare. De altfel, eu văd acest incident ca o oportunitate. E un test care mi-a confirmat încă o dată că sistemul este foarte bun”.

Dincolo de acest incident, Patriot este un sistem care și-a dovedit eficiența, de exemplu, în războiul din Ucraina. Ucrainenii l-au primit de la americani și au reușit să doboare cu el rachete rusești hipersonice - Kinjal - despre care Putin declara că sunt invincibile.

Cât de complex este sistemul Patriot

România are patru sisteme Patriot și mai urmează să primească trei. Fiecare dintre ele cuprinde lansatoare, un sistem radar, o stație de control a focului și rachete sol-aer de două tipuri.

Radarul poate detecta o amenințare aflată la 330 kilometri, apoi sistemul urmărește ținta și o poate distruge când se apropie la 160 de kilometri de locul de lansare.

Sistemul Patriot este mobil și poate fi deplasat oriunde în țară. Radarul lui poate urma până la 50 de ținte și se poate angaja simulat în distrugerea a cinci dintre ele.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult