Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Cercetători: Fără ventilație, virusul Sars-Cov 2 poate fi transmis între persoane care au mască

Your browser doesn't support HTML5 video.

Aerisiți bine fiecare încăpere în care stați mai mult de două ore, chiar dacă purtați mască. Fără ventilație, virusul Sars-Cov 2 poate fi transmis chiar și între persoane care au mască într-un birou sau o sală de clasă.

Este concluzia cercetătorilor spanioli țară în care rata de infectare a ajuns la 4,86 la mia de locuitori. În Germania sau Austria copiii care merg la școală fac orele cu ferestrele deschise aproape în permanență chiar dacă le este frig.

Conform ghidurilor Consiliului Național de Cercetare Spaniol întocmite pe baza unor cercetări ale Centrului pentru Controlul şi Prevenirea Bolilor din Statele Unite şi de la Universitatea din Colorado guvernul iberic a cerut ventilarea sistematică a sălilor de clasă în şcoli. Chiar dacă afară e tot mai frig.

O reprezentare grafică arată că într-o clasă în care nimeni nu poartă mască şi un profesor vine infectat, după două ore, se pot infecta jumătate din cei 24 de elevi, dacă ferestrele rămân închise. În aceleaşi condiţii, dacă toată lumea poartă mască, specialiştii spanioli sugerează că tot pot fi infectate doar 5 persoane, din cele 24, în două ore. În schimb, dacă toţi poartă masca şi încăperea este bine ventilată, cel mult o persoană, cea mai apropiată de persoana infectată, poate lua virusul, după 2 ore.

Răzvan Chereches Profesor în Sănătate Publică UBB Cluj: ”Transmiterea virusului are loc şi prin aerosoli mai ales prin spaţiile închise neventilate. La început se credea că transmiterea prin aerosoli este neglijabilă, acum avem tot mai multe dovezi că se transmit prin aerosoli, adică picături sufficient de mici care să plutească în aer.

Citește și
Trump
Testele pe tratatemntul anti-COVID ce i-a fost administrat lui Trump, suspendate de cercetători

Când încăperea nu este bine aerisită, chiar dacă cel infectat rămâne pe loc, poate crea în doar 60 de minute în jurul său un adevărat nor. Virusul poate fi luat prin ochi, dacă e purtată masca. Fără ea, particulele infecţioase invizibile se comportă similar fumului de ţigară, pe care îl inspiră fumătorii pasivi, susţin epidemiologii spanioli.

Fără ventilaţie, aerosolii rămân suspendaţi în aer şi devin tot mai denşi, aşa că specialiştii recomandă că persoanele din încăpere să stea cât mai mult pe loc, pentru a evita norul format.

În Germania şi Asutria copiii fac din luna septembrie orele cu ferestrele deschise, iar italienii fac orele în aer liber, pe plajă. Elevii sunt feriţi astfel şi de alte viroze de sezon, iar epidemiologul Emilian Popovici ne explică de ce.

Emilian Popovici epidemiolog: "S-a sesizat că în anumite zone ale globului, deşi a început sezonul rece, s-a observat o incidenţă mai scăzută a gripei şi altor viroze respiratorii, tocmai din cauza asta, pentru că se iau măsuri de protecţie pentru covid sunt similare cu cele pentru alte virusuri cu transmitere respiratorii şi atunci e normal ca la virusuri cu contagiozitate mai mică decât Covid, aceste măsuri sunt şi mai eficiente!"

Cercetătorii spanioli au explicat şi ce se poate întâmpla în vizitele făcute acasă, pe baza unor date primite de la o Universitate din Korea de Sud. La o întâlnire între 6 prieteni, cineva e infectat. Stau toţi într-o sufragerie deloc ventilată şi, după 4 ore, se infectează. Chiar dacă poartă mască, dar ferestrele sunt închise, tot iau virusul 4 din cele 5 persoane sănătoase.

Răzvan Chereches: ”Măştile sunt ok dacă nu stăm mult timp într-un spaţiu neventilat, pentru că dacă spaţiul nu este ventilat corespunzător, se produc curenţi de aer care trec prin jurul măştii, unele din picăturile micuţe vor ajunge acolo cu cât spaţiul este neventilat eşti mai la risc".

Dacă sugraferia este bine ventilată, cel mult o persoană va fi infectată. Autorităţile spaniole precizează că o treime din cazurile de contaminare din peninsulă au avut loc între rude şi cunoştinţe care s-au vizitat acasă.

Specialiştii vest europeni au dat recomandări şi pentru baruri şi restaurante, unde ar trebui să se facă permanent o bună ventilaţie, naturală sau prin sisteme profesionale. Norul de particule format ar fi mult diminuat, în condiţiile în care, oricum, oamenii renunţă la mască atunci când mănâncă şi beau.

Trebuie evitate şi strigătul ori cântatul în spații închise şi slab ventilate.

Răzvan Chereches: ”Cântatul este groaznic, la cântat proiecţia este de 50 de ori mai mare decât dacă oamenii pur şi simplu respiră, proiecţia de picături din acelea mari, are loc până la 7 m. Cineva care cânta fără mască este ca şi cum ar semna undeva că este de accord că vor să se infecteze".

Cercetătorii japonezi au fost primii care au arătat că picăturile mari pe care le expulzăm atunci când tuşim sau strănutăm constituie principalul vector de transmisie.

 

 

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult