Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Celebrul cinematograf Scala de pe Magheru va fi consolidat cu bani europeni. Începe reabilitarea clădirilor istorice

Your browser doesn't support HTML5 video.

Celebrul cinematograf Scala, emblematic pentru viaţa culturală a Capitalei, va fi consolidat împreună cu blocul de locuințe care îl adăpostește.

Peste 40 de clădiri din București, încadrate în diverse categorii de risc seismic, vor intra în programele naționale de consolidare, cu bani din PNRR sau fonduri naționale.

Consolidarea celebrului bloc Scala se va face cu fonduri nerambursabile. Este un imobil cu subsol şi șapte etaje, care a găzduit aproape nouă decenii celebrul cinematograf Scala. În acelaşi program intră şi două imobile din centrul Capitalei.

Cinematograful Scala este o emblemă a vieții culturale interbelice, Însă clădirea, situată pe unul dintre cele mai importante bulevarde din Capitală, rezistă greu. Putem observa bucăţi de tencuială desprinse de pe pereţii crăpaţi. Clădirea a fost proiectată de Rudolf Fränkel, unul dintre arhitecții de marcă ai Berlinului avangardist, iar sala de cinema a fost inaugurată în anii 1930, în prezența regelui Mihai și a Reginei Maria.

De altfel, Bulevardul Magheru este plin de clădiri care sunt în pericol de colaps, în cazul unui seism major.

Citește și
cladiri istorice
Din ce în ce mai multe clădiri istorice din București sunt recondiționate și transformate în reședințe private

Însă, până se va deschide şantierul, mai sunt paşi de făcut.

Nicușor Dan, primarul Capitalei: „Procedura e destul de lungă, atât în relaţia cu ministerul, cât şi după aceea, ce avem noi să facem. În primul rând, ministerul are o fază de evaluare preliminară. Noi am trecut de faza preliminară, adică dosarul e bun. În ipoteza în care ajungem la contract de finanţare mai durează, după aceea, obţinerea autorizaţiei, avizelor, 6-9 luni.”

O altă zonă pe care primăria vrea să o protejeze este Moşilor. Un cartier plin de clădiri cu valoare istorică şi arhitecturală.

Răzvan Munteanu, AMCCRS: „În zona Moşilor avem o luptă de gherilă cu oamenii străzilor, pentru imobile pe care le avem în administrare şi vor intra în curând într-un program de execuţie, acum suntem în perioada de pregătire a documentelor. Sunt clădiri la care suntem destul de avansaţi cu documentele, sunt clădiri monumente istorice, urmează să intre în execuţie curând.”

Peste 600 de milioane de lei au fost accesaţi până acum din fondurile naţionale, prin Ministerul Dezvoltării, pentru consolidarea a 24 de clădiri din Bucureşti, pe lângă cele 20 care sunt consolidate cu bani din PNRRR.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult