Modifica setarile cookie
Toate categoriile

CEDO: Marea Britanie a interceptat ilegal comunicații globale, încălcând drepturile omului

Interceptarea în bloc a comunicațiilor făcută de Marea Britanie este ilegală, iar supravegherea electronică care a vizat comunicații din întreaga lume încalcă drepturile omului, a stabilit CEDO.

 

Instanța europeană s-a pronunțat în urma unui proces pornit de la dezvăluirile lui Edward Snowden.

Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a decis marţi că Regatul Unit a încălcat drepturile fundamentale ale omului prin interceptarea în bloc a comunicaţiilor, transmit Reuters și Agerpres.

De asemenea, regimul de obţinere a comunicaţiilor de la furnizorii de servicii a încălcat şi el drepturile omului.

Un grup de ONG-uri, printre care Amnesty International, au dat guvernul britanic în judecată la CEDO pentru ''practicarea nediscriminatorie a supravegherii în masă''.

Citește și
donald trump telefon
Dispozitive de interceptare a telefoanelor mobile, descoperite în apropierea Casei Albe

Dezvăluirile făcute de Edward Snowden, fost contractor al Agenţiei americane de Securitate Naţională (NSA), au arătat că Agenţia britanică de supraveghere a comunicaţiilor (GCHQ) şi NSA au practicat supravegherea în masă, fiind vizate comunicaţii în întreaga lume.

Pe baza dezvăluirilor lui Edward Snowden privind operaţiunile de spionaj în masă, mai multe organizaţii neguvernamentale, inclusiv Amnesty International şi American Civil Liberties Union, au înaintat în 2014 organismului judiciar britanic cu competenţe în domeniul supravegherii (IPT) o plângere în care afirmă că respectivele practici încalcă normele privind respectarea drepturilor omului conţinute în Human Rights Act.

În cazul cunoscut ca 'Supraveghere Big Brother şi Alţii versus Regatul Unit', CEDO a ajuns la concluzia că, prin regimul de interceptare în bloc a informaţiilor, Londra a încălcat dreptul la respectarea comunicaţiilor private şi familiale şi libertatea de exprimare.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult