Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Ce spun psihologii despre atacul de la Brăila. "Astfel de lucruri se pot repeta oricând"

Your browser doesn't support HTML5 video.

Specialiştii avertizează că atacul din Brăila e de fapt un simptom al unei probleme mult mai grave

În ultimii ani, Marius Parfenie a fost plecat la muncă în Anglia şi se întorsese acasă - în Brăila - de o săptămână. Tânărul - spune tatăl lui - a făcut, în trecut, sport de performanţă: caiac şi box.

Poliţiştii susţin ca Marius Parfenie era băut când a comis atacul şi avea o alcoolemie de 0,37 la mie. Tatăl lui spune însă că s-ar fi aflat şi sub influenţa drogurilor.

"L-a drogat cineva. În momentul în care a băut ceva, cred că cineva a vrut să îi bată joc de el. Eu nu l-am recunoscut, a trecut pe lângă mine ca un robot, era cu o privire... avocatul a zis că sută în mie drogat. Cineva l-a drogat", susţine tatăl tânărului,

Citește și
atac Brăila
Mesajul Poliției Române după atacul de la Brăila: ”Am mai glumit, dar cu drogurile și cu alcoolul nu e de joacă”

Cei din oraş îl cunosc însă pe Marius drept o fire violentă. În 2015 - când încă era minor - a fost cercetat pentru lovire - pentru că a atacat, împreună cu tatăl lui, un bărbat cu care avuse o dispută. Ulterior a primit 6 luni de condamnare educativă sub supravegherea mamei.

Deşi psihologii avertizaseră ca individul are o capacitate scăzută de control a furiei şi tendinţe de impusivitate - nicio autoritate nu s-a interesat de el după ce a fost condamnat.

Gabriel Diaconu: „Decizia de reeducare nu ţine de sistemul penitenciar şi tine doar marginal de sistemul de drept, ţine de sistemul de sprijin şi protecţie socială. Or, în România, dacă a fost să existe o căpuşă copioasă care să macine bani şi în acelaşi timp să nu fac nimic, a fost sistemul de protecţie socială. Ce s-a întâmplat acum la Brăila este un simptom al uni boli universale în România. Putem spune că, în momentul în care astfel de fapte se întâmplă şi statul nu ia poziţie, statul nu acţionează preventiv, e o chestiune de timp de când şi unde poate că astfel de lucruri se vor întâmpla din nou."

Marius Parfenie este cercetat pentru tentativa de omor calificat şi tâlhărie. Cei pe care i-a rănit sunt internaţi la Spitalul din Brăila. Doctorii spun că sunt în stare stabilă. Anchetatorii aşteaptă rezultatele analizelor toxicologice ca să vadă dacă tânărul era şi drogat când a comis atacul.

 

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult