Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Ce s-a întâmplat cu oile moarte pe nava scufundată în Portul Midia. S-a deschis o anchetă

Your browser doesn't support HTML5 video.

Procurorii constănţeni au deschis o anchetă, după ce o mare parte din animalele moarte aflate la bordul navei Queen Hind, care s-a scufundat în Portul Midia, nu au fost distruse prin incinerare, ci au fost îngropate pe un teren viran din Tulcea.

Potrivit unui comunicat de presă transmis de PCA Constanţa, procurorii instituţiei au pus miercuri în aplicare două mandate de percheziţii domiciliare, în două locuri situate pe raza localităţii Măcin, judeţul Tulcea.

"În cauză au fost delegaţi poliţişti de frontieră din cadrul Gărzii de Coastă, reprezentanţi ai Autorităţii Naţionale Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor - Direcţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Tulcea, Agenţia Protecţia Mediului - Tulcea, Direcţia de Sănătate Publică - Tulcea, pentru stabilirea legalităţii modului cum s-a derulat activitatea de incinerare a ovinelor înecate pe nava eşuată în luna noiembrie 2019 în Portul Midia. În urma activităţilor desfăşurate la faţa locului, s-a stabilit faptul că mare parte dintre deşeurile animale nu au fost distruse prin incinerare, ci au fost îngropate pe un teren viran din localitate", se menţionează în comunicat.

Conform sursei citate, cercetările continuă, cu privire la reprezentanţii societăţii care a contractat distrugerea deşeurilor animale, sub aspectul săvârşirii de infracţiuni privind protecţia mediului şi regimul deşeurilor.

Nava Queen Hind, sub pavilion Palau, încărcată cu 14.600 de oi şi având un echipaj de 22 de marinari de naţionalitate siriană, s-a înclinat periculos şi s-a scufundat parţial pe bordul drept, în bazinul Portului Midia, după ce a plecat de la cheu, evenimentul având loc în 24 noiembrie 2019. Autorităţile portuare au reuşit salvarea întregului echipaj. De asemenea, timp de mai multe zile, autorităţile au reuşit să salveze de la bordul navei peste 250 de oi. Dintre acestea, 180 au supravieţuit şi au fost transferate la un adăpost din judeţul Ialomiţa, iar celelalte ori au murit sau au fost eutanasiate din cauza rănilor prea grave. Compania Naţională Administraţia Porturilor Maritime SA Constanţa a semnat, pe 14 ianuarie 2020, cu Grup Servicii Petroliere, contractul privind serviciile de dezeşuare şi ranfluare a navei Queen Hind şi scoaterea şi neutralizarea încărcăturii din interiorul navei. Pe data de 25 februarie 2020, nava Queen Hind a fost adusă în condiţii de siguranţă la cheu, considerându-se încheiate operaţiunile de dezeşuare şi ranfluare. Din momentul în care nava Queen Hind a fost acostată în dană, şenalul navigabil a fost în totalitate eliberat, fiind ridicate toate restricţiile în ceea ce priveşte navigaţia în condiţii de siguranţă în zona Midia. Atunci a început şi operaţiunea de scoatere a deşeurilor de animale din nava respectivă. Aceasta a durat două săptămâni şi s-a încheiat pe data de 12 martie 2020. Firma care s-a ocupat atunci de scoaterea şi de transportul deşeurilor de animale urma să le incinereze.  

Citește și
nava oi
Nava cu oi scufundată în Portul Midia va fi adusă curând la cheu

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult