Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Primele imagini cu cățelul sfâșiat de un Amstaff, după atac. Stăpâna lui e revoltată

Your browser doesn't support HTML5 video.

Stăpânul câinelui de luptă din rasa Amstaff, care a sfâşiat un căţel în lesă, pe o stradă din Sectorul 2 al Capitalei, a fost identificat.

Deşi poliţiştii l-au chemat la audieri, a trimis-o în locul lui pe femeia care apare în imaginile atacului având o lesă în mână.

În plus, bărbatul a ţinut să precizeze că detine câinele temporar. Indiferent de proprietar, acesta poate scăpa doar cu o amendă de 50 de lei. Atât prevede legea pentru tot ce a îndurat căţelul muşcat, stăpâna lui, dar şi mama şi copilul atacaţi puţin mai târziu de acelaşi câine de luptă.

La Secţia 8 de Poliţie a ajuns doar femeia care a apărut cu o lesă în mâna după ce animalul atacase câinele ţinut de stăpâna lui.

Le-a povestit anchetatorilor că încerca să recupereze Amstaff-ul, după ce l-a scăpat din curte când s-a întors de la serviciu. Femeia susţine că animalul nu este al său, ci ar fi ţinut temporar de un chiriaş care locuieşte în locuinţa sa. Iar proprietarul real ar fi un alt bărbat. Nici unul dintre cei doi nu şi-a făcut însă apariţia la poliţie.

Citește și
atac amstaff
Mărturiile stăpânei câinelui atacat de Amstaff: "S-a înfipt în gâtul lui"
Cel care deţine temporar câinele riscă acum o amendă de la 100 la 500 de lei, pentru că nu a luat măsuri ca să prevină atacul

Dacă plăteşte în cel mult 15 zile lucrătoare scapa doar cu o amendă de 50 de lei. Legea spune că se aplică o pedeapsă cu închisoarea de la 6 luni la 3 ani doar dacă un astfel de atac este asupra unei persoane.

Proprietarul de drept riscă o amendă de până la 3000 de lei numai dacă nu a declarat animalul la poliţie, conform legii. Prin comparaţie, proprietarul unui câine fără pedigree, care nu este considerat periculos, risca o amendă de la 5000 la 10.000 de lei dacă nu sterilizează animalul.

Legea o revoltă pe proprietara câinelui atacat.

Veronica Turcu: "Mi se pare o porcărie, mi se pare o jignire. E o lege tâmpită, unde se bat toate cap în cap. Dacă venea un om şi ne căsăpea pe mine şi câinele se socotea tentativă de omor. Dar atât timp cât a fost doar câinele, asta nu mai e, asta e bine, că am scăpat. Am fost expusă la un pericol extraordinar de mare, chestie care se putea întâmpla unui copil".

Din fericire, Cadet, câinele din rasa Fox Terrier este acum în afara oricărui pericol, iar stăpâna a scăpat cu câteva zgârieturi şi vânătăi. Femeia şi-a riscat viaţa intervenind în între cei doi câini, spun specialiştii în dresaj. Doar o persoană instruită ar fi putut să oprească un atac atât de agresiv.

"Nimic altceva decât să prinzi cu toată puterea de greabăn acel câine, deci îl ridici de la sol. De ceafă. Pentru că asta e prima informaţie pe care o percepe orice câine. Tot ceea ce vă spun are şi reversul. Neştiind cum să controlezi situaţia şi să îndepărtezi acest câine, există posibilitatea de peste 90% ca agresivitatea acelui câine să se răsfrângă şi asupra ta", explică un dresor.

Cei care deţin un astfel de câine, considerat agresiv, sunt obligaţi de lege să îl plimbe doar cu lesă şi botniţă. Chiar dacă pentru unii proprietari par blânzi, aceşti câini pot avea un comportament imprevizibil şi din cauze banale, cum ar fi căldura.

"Aceste rase au ceva-ul ăla care îi face agresivi. Se mai coroborează şi căldura asta de afară, infernală, iar asta poate să aducă anumite modificări comportamentale. Autorul moral, atenţie, al tuturor stărilor conflictuale între câine şi om este omul. Câinele este instinctual, iar omul este raţional", a mai explicat dresorul.

Şi Poliţia Animalelor, din cadrul Poliţiei Locale a Municipiului Bucureşti, s-a sesizat în acest caz şi va sancţiona separat proprietarul.

Totodată, poliţiştii locali vor verifica şi dacă animalul este îngrijit corespunzător.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult