Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Ce au descoperit polițiștii englezi în casa românului care i-a ajutat pe hackerii proruși. Rolul sătmăreanului în Killnet

Your browser doesn't support HTML5 video.

Hackerii proruși, care în ultimele trei zile au blocat mai multe siteuri din România, inclusiv pe cele ale Guvernului, Ministerului Apărării Naționale și Poliției de Frontieră, au fost ajutați de un tânăr român.

Vezi aici ultimele informații despre Războiul din Ucraina | LIVE UPDATE

Individul a fost identificat de polițiști și este în custodia autorităților din Marea Britanie, unde trăia de mai mulți ani. Bărbatul a fost ridicat marți dimineață, din casa din Londra, care i-a fost percheziționată.

Verificările polițiștilor și specialiștilor în securitate cibernetică au condus către Ioan Feher, un român din Satu Mare cu reședință în Marea Britanie de zece ani. Acolo este deschisă deja o anchetă ce vizează gruparea de hackeri proruși care a revendicat atacurile cibernetice din România.

Lucian Bode, ministrul de Interne: „A fost identificată o persoană bănuită cetățean român care a susținut activitatea grupării infracționale prin oferirea de sprijin pentru traducerea a materialelor promovate de gruparea infracțională și indicarea unor site-uri care ar fi putut fi atacate".

Citește și
Hacker
Un hacker din Craiova a spart reţelele unor mari companii, apoi a cerut recompense în criptomonedă
Atacurile, făcute cu echipamente din afara țării

Anchetatorii britanici au ridicat mai multe echipamente din casa lui Ioan Feher pentru a fi verificate, iar el a fost dus la audieri. Polițiștii spun că în afara de traducerile din rusă în română, Ioan Feher le-a dat hackerilor liste cu site-urile mai multor instituții românești care ulterior au fost blocate. A urmat al doilea val de atacuri cibernetice, care au vizat site-urile mai multor aeroporturi din țară. Și acestea se aflau pe listele date de român hackerilor.

Aceste atacuri s-au făcut cu echipamente din afara țării, iar indivizi precum Ioan Feher sunt racolați cu ușurință, spun specialiștii.

Silviu Stahie, specialist Bit Defender: „Nu e deloc neobișnuit că atacatorii să caute suport pentru limba țării în care desfășoară atacurile respective. Câteodată, atacurile sunt bine țintite, iar atacatorii caută persoane care să vorbească româna, să traducă mailuri. Este posibil ca persoana din Anglia să fi fost o persoană de interes pe o listă undeva și atunci să fi fost mai ușor identificata în acest fel”.

Anchetatorii britanici încearcă să-i găsească și pe ceilalți membri ai rețelei. În paralel cu ancheta din Anglia se desfășoară o altă investigație în România.

DIICOT a deschis un dosar penal pentru perturbarea funcționarii sistemelor informatice și operațiuni ilegale cu dispozitive sau programe informatice.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult