Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Ce au declarat sabotorii ruși în momentul în care ar fi capturat localitatea Briansk: „Porniți o revoltă!”

Your browser doesn't support HTML5 video.

Kremlinul și presa de la Moscova acuză Ucraina că ar fi trimis sabotori pe teritoriul rusesc. Aceștia ar fi luat ostatici și s-ar fi angajat în confruntări directe cu Garda Națională a Rusiei. Ucraina neagă orice legătură cu astfel de evenimente.

Între timp, fondatorul grupului de mercenari ruși Wagner a declarat într-o înregistrare că soldații lui au înconjurat orașul Bahmut, locul în care de săptămâni bune se dau cele mai grele lupte de pe frontul din Ucraina.

Singura dovadă ar fi un clip în care presupușii naționaliști susțin că reprezintă o „armată de eliberare" și îndemnă populația Federației Ruse să lupte împotriva regimului.

Serviciul Federal de Securitate al Rusiei spune că, între timp, i-ar fi împins pe sabotori dincolo de graniță și i-ar fi eliminat cu o lovitură de artilerie.

Între timp, au apărut imagini cu o încercare a partizanilor bieloruși de a sabota un avion rusesc, pe un aeroport de lângă Minsk.

Citește și
dmitri peskov
Kremlinul respinge „pentru moment” planul de pace al Chinei în Ucraina. Motivul invocat

Acesta este momentul în care drona comercială aterizează pe discul radar al unei aeronave rusești Beriev A-50, echivalentul rusesc al avioanelor americane AWACS. Aeronava rusească se afla pe pista unui aeroport din apropiere de Minsk.

Drona ar fi fost operată de membrii unei grupări de partizani bieloruși, opozanții regimurilor Lukașenko și Putin, și fusese trimisă în recunoaștere pentru a testa apărarea aeriană a aeroportului.

Pentru că nu păzea nimeni aeronava, a urmat o altă dronă, de data asta cu explozibili, care ar fi avariat aeronava, extrem de importantă pentru eforturile de război ale Rusiei.

Moscova și Minskul au respins zvonurile, însă avionul a fost văzut decolând spre Rusia, către o fabrică unde ar putea fi reparat.

Subiectul Briansk a inflamat Kremlinul

Voluntari ruși: „Prieteni, s-a întâmplat! Corpul de voluntari ruși a trecut granița în Federația Rusă. Vedeți dovada în spatele meu. Nu uitați că noi nu luptăm cu civilii, nu ucidem oameni neînarmați! E timpul ca rușii obișnuiți să înțeleagă că nu sunt sclavi. Porniți o revoltă!”.

Pe de altă parte, Kremlinul e în alertă, după ce un grup cu zeci de voluntari ruși, care luptă de partea ucrainenilor, ar fi pătruns în regiunea Briansk, peste granița de nord a Rusiei.

Televiziunile din Rusia au anunțat că militarii inflitrați au ucis civili și au atacat 2 sate, unde ar fi luat ostatici doi adulți și doi copii: „Conform informațiilor actualizate, ca urmare a acțiunilor de infiltrare în satul Lyubechane, raionul Klimovski, numărul civililor morți a crescut la doi!”.

Curios, localnicii din regiunile respective nu au confirmat poziția oficială, în postări pe rețelele sociale rusești.

Vladimir Putin, președintele Rusiei: Această crimă a fost comisă de neonaziști și de stăpânii lor. Sunt sigur că acești stăpâni nici măcar nu își vor aminti crima de astăzi și nimeni nu va acorda atenție acestui incident. Dar vă spun din nou, vor eșua! Îi vom elimina!”.

Dar în timp ce Kremlinul vorbea despre un atac terorist, așa-zișii sabotori susțineau că nu au ucis pe nimeni, ci doar au vrut să le arate localnicilor că sunt și ruși care se opun regimului Putin. Câțiva dintre ei au fost deja identificați drept voluntari ruși veniți să lupte de partea ucrainenilor încă din 2014. În urmă cu câteva luni, unul dintre ei apărea într-un interviu pentru CNN.

Agențiile ruse de presă au susținut că așa-zișii sabotori ar fi atacat două sate, unde ar fi luat ostatici doi adulți și doi copii. Iar guvernatorul regiunii Briansk aspunea că militarii infiltrați ar fi tras într-o mașină, ucigând un adult și rănind un copil. Curios, localnicii din regiunile respective nu au confirmat poziția oficială, în postări pe rețelele sociale rusești.

În timp ce Kremlinul vorbea despre un atac terorist, așa-zișii sabotori susțineau că nu au ucis pe nimeni, ci doar au vrut să le arate localnicilor că sunt și ruși care se opun regimului Putin. Câțiva dintre ei au fost deja identificați drept voluntari ruși veniți să lupte de partea ucrainenilor încă din 2014.

„Spre deosebire de armata de călăi și de violatori ai lui Putin, noi nu luptăm contra civililor. Am venit să vă eliberăm. Facem apel la voi să vă înarmați și să luptați împotriva lui Putin și a regimului sângeros de la Kremlin”, au spus voluntarii ruși.

Oficialii de la Kiev se delimitează de acest grup și neagă orice implicare în acțiunile lor.

O rachetă a căzut, joi, peste un bloc din Zaporojie. Doi oameni au fost uciși și foarte mulți răniți.

În schimb, în orașele ucrainene bombardate constant de ruși, civili, tineri, bătrâni, copii sunt uciși zilnic de loviturile rușilor.

Volodimir Zlenski, președintele Ucrainei: „Atacul brutal cu rachete rusești asupra Zaporojie se va de-a face cu răspunsul nostru militar și legal. Invadatorul va simți cu siguranța forța noastră”.

Dialog între Blinken și Lavrov

Pe de altă parte, miniștrii de Externe din cele mai mari economii ale lumii s-au reunit la Delhi. Cu această ocazie, pentru prima oară de la izbucnirea războiului, secretarul de stat american Antony Blinken s-a întâlnit cu omologul său rus, Serghei Lavrov. Declarațiile ulterioare au trădat nervozitatea întâlnirii.

Antony Blinken, șeful diplomației americane: „I-am spus ministrului de Externe (Lavrov) să încheie acest război de agresiune și să se implice într-un schimb diplomatic care ar putea aduce o pace justă și durabilă”.

Serghei Lavrov, ministrul rus de Externe: „Nu-mi amintesc că vreunul dintre colegii occidentali să îndemne Ucraina să înceapă negocierile. Pesemne pentru că, de fapt, Ucraina e încurajată să continue războiul. Ăsta e adevărul!”.

În sfârșit, presa internațională despică firul în patru în legătură cu miza vizitei președintelui Lukașenko în China. La întâlnire, liderii chinez și bielorus s-au întrecut în complimente și declarații de prietenie statornică. Xi Jinping, președintele Rusiei: „Sunt foarte bucuros să-mi revăd vechiul prieten. Cred că vizita dumneavoastră va avea urmări fructuoase. Relațiile noastre durabile de colaborare fac din prietenia noastră una indestructibilă”.

Aleksandr Lukașenko, președintele Belarusului: „Onorabile președinte Xi, sunteți un prieten drag al poporului bielorus. La fiecare vizită a mea în China descopăr lucruri noi despre această țară unică, despre cultura și poporul ei, dar observ și dezvoltarea accelerată a Chinei”.

Numeroși analiști cred că Aleksandr Lukașenko s-a dus în China nu că să pledeze cauza Moscovei, ci cu speranța scoaterii din izolarea diplomatică și economică a țării sale. Și pentru garanții că va rămâne o republică independentă, cu el la conducere.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult