Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Cât de importante sunt camerele speciale de audiere a minorilor, în condițiile creșterii numărului de agresiuni sexuale

Your browser doesn't support HTML5 video.

Anul trecut, numai în Capitală, cel puțin 300 de copii au fost supuși abuzurilor sexuale. La nivel național cifra este și mai mare, însă vorbim doar de sesizările oficiale.

Multe situații grave rămân însă neștiute, pentru că minorii se tem să le declare. Cei care au totuși curaj și merg la poliție, sunt forțați să retrăiască la nesfârșit trauma.

În lipsa camerelor speciale de audiere, unde mărturia unică se înregistrează și poate fi folosită în instanță, minorii ajung să fie audiați de mai multe ori.

Ba chiar riscă să se întâlnească în clădire cu agresorul.

În prezent, în România există opt camere speciale pentru audierea minorilor. Un proiect guvernamental își propune ca până la finalul anului să se amenajeze câte una în fiecare județ. Între timp, în lipsa acestor spații sigure, minorii sunt obligați să retrăiască trauma, fiind audiați de mai multe ori în locuri neadecvate - și uneori pot să se întâlnească accidental cu agresorii.

George Roman, organizația "Salvați Copiii": „Se întâmplă, și s-a întâmplat și în trecut, încă se întâmplă, și general acest lucru este posibil când nu există astfel de soluții pentru audierea corectă și în acord cu drepturile copilului."

Citește și
barbat copii
Bărbat din Satu Mare, arestat preventiv pentru pornografie infantilă. În telefon avea imagini explicite

Cosmin Andreica, sindicatul Europol: „În situația în care nu se ia o măsură preventivă față de ei ajung de multe ori să se întâlnească cu minorii, ulterior, pe durata cercetării penale, chiar în același imobil unde s-a săvârșit fapta. Să nu uităm că noi vorbim despre această necesitate în condițiile în care multe secții au toaleta în curte."

Bucureștiul este unul dintre puținele orașe unde dosarele copiilor abuzați au un traseu prioritar și intră de la sesizare direct în atenția procurorilor.

Cristina Dobre, corespondent PROTV: „În această cameră special amenajată are loc interacțiunea cu minorul. Este camera de audiere, unde recomandat este să fie prezent doar procurorul, special pregătit în acest sens, și minorul audiat, însă, în cazuri speciale pot fi de față și părinții. În camera alăturată, pot fi prezenți avocatul copilului, dar și avocatul persoanei acuzate, precum și un psiholog sau un polițist. Întreaga audiere este înregistrată audio-video, iar apoi această va fi transcrisă și folosită ca probă în instanță."

Marian Trușcă, procuror la Parchetul de pe lângă Tribunalul București: „A crescut numărul sesizărilor. O cifră foarte concretă, pe 2021 la nivelul Capitalei am avut aproape 300 de cauze având ca obiect abuzuri sexuale. Cel mai mic copil pe care l-am audiat eu a avut patru ani, dar colegii mei au încercat și cu copil de trei ani."

Bogdan Staicu, prim-procuror Parchetul de pe lângă Tribunalul București: „Asta ne propunem, prin metoda pe care o aplicăm, să ajungem la această unică audiere, din acest motiv și partea tehnică este foarte importantă, pentru că în faza de instanță se pot viziona inclusiv înregistrările de la audierile acestor minori."

Alte 35 de camere de audiere a minorilor ar urma să fie inaugurate în viitor printr-un proiect al Ministerului Justiției, în timp ce consiliul Superior al Magistraturii a promis deschiderea a altor 25 de astfel de încăperi.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult