Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Cascada Bigăr s-a prăbuşit. Era cel mai vizitat loc din județul Caraș-Severin. VIDEO

Your browser doesn't support HTML5 video.

Cascada Bigăr, unul dintre cele mai frumoase monumente ale naturii din ţara noastră, s-a prăbușit, a anunțat Romsilva. Jumătate din spectaculoasa cascadă s-a rupt în două, se pare că din cauza greutăţii proprii. Imaginile au întristat întreaga țară.

”Avem, din păcate, şi o veste neplăcută. Cascada Bigăr, una dintre cele mai frumoase obiective turistice din Parcul Naţional Cheile Nerei - Beuşniţa, s-a prăbuşit astăzi din cauze naturale”, a transmis, luni seară, Romsilva, pe pagina de Facebook.

Sursa citată a precizat că travertinul şi muşchii care s-au acumulat în timp, au crescut în dimensiuni şi greutate, iar cascada a cedat sub propria greutate.

Unii spun însă ca o cauză ar putea fi şi intervenţia omului, însă autorităţile din zonă infirmă acest lucru.

Adrian Stoicu, primar Bozovici: „Eu zic că nu se confirmă chestia cu apă care s-a luat păstrăvărie. Păstrăvăria fiind tot a Romsilva, taxa se încasează tot de Romsilva. Noi, ca și comună, am beneficiat doar de acei turiști care veneau în zonă și de acei agenți economici care aveau activitatea pe raza comunei. Vorbim de zeci de mii de turiști anual. Lunar erau 7-8-10.000”.

Citește și
cascada bigar
Spectacol al naturii în Banat. Imagini cu Cascada Bigăr înghețată

Vasile Constantin, director Parcul Național Cheile Nerei Beușnița: ”În jurul orelor 18 s-a rupt, s-a prăbușit o parte din ea. Am văzut că se vehiculează pe rețelele de socializare, în amonte este o captare de apă care duce la păstrăvărie, nu a avut un efect care să ducă la ruperea cascade. Nu ne așteptam la o rupere sau la o prăbușire a ei”.

Un incident similar ar fi avut loc și în 2007

 

Adrian Stoicu, primar Bozovici: „Efectul și nenorocirea s-au întâmplat din cauza depunerii de la an la an a mușchiului. Nu știu dacă cineva studia sau scana, eu zic că se putea consolida un pic sub. Acel mușchi a rămas în aer, ca un voal”.

Alte surse din Romsilva susțin însă că un incident similar ar fi avut loc și în 2007 și că biologul parcului ar fi trebuit să monitorizeze situația, însă acest lucru nu s-a întâmplat.

Aceleași surse au explicat că debitul de apa a tot scăzut, după construcția păstrăvăriei. Apa curgea doar pe anumite porțiuni și nu mai forma o perdea peste tot. Astfel, travertinul s-ar fi sfărâmat în timp și de aceea s-a prăbușit sub propria greutate. Autoritățile din zona infirmă acest lucru.

Romeo Dunca, președintele Consiliului Județean Caraș-Severin: „Nu e nicio intervenție. S-a întâmplat, natura își urmează cursul, nu cred că e niciun sabotaj. E păcat, că acolo deja s-a investit, s-au făcut anumite facilități care acum, din păcate, nu vor mai avea utilitatea necesară”.

Cascada Bigăr, desemnată „cea mai frumoasă din lume”

 

Într-unul din topuri realizate de „The World Geography”, cascada Bigăr fost desemnată cea mai frumoasă din lume.

În 2010, un ghid turistic internațional, National Geographic Traveler - România, a prezentat pentru prima dată cascada, în presa dedicată turismului şi călătoriilor.

Zona Izvorul sau Izbucului Bigar este inclusă din anul 2000 în Parcul Naţional Cheile Nerei-Beușnița. Izvorul este alimentat de un curs de apă subteran, care străbate peştera Bigăr din Munţii Aninei.

După aproximativ 200 de metri, apa izvorului se varsă în râul Miniș, de pe un prag stâncos, formând cascada de tuf calcalor, ce poată numele de Cascada Bigăr.

Localitatea Bigar este situată sudul Banatului, face parte din comuna Berzasca, amplasată între oraşele Moldova Noua şi Orşova.

Preşedintele Consiliului Judeţean Caraş-Severin, Romeo Dunca, după prăbuşirea Cascadei Bigăr: Sunt şocat. Era cel mai vizitat loc din judeţ

 

Preşedintele Consiliului Judeţean Caraş-Severin, Romeo Dunca, s-a declarat şocat când a aflat vestea şi a afirmat că era cel mai vizitat loc din judeţ.

”Sunt şocat, îmi pare rău. Era cel mai vizitat loc din judeţul nostru. O să analizăm ce este de făcut, dar cu natura nu te joci. E un fenomen normal, ne întristează pentru că aducea multă atenţie şi interes pentru zona noastră, dar Caraş- Severin are multe locuri frumoase şi vă invităm să le vizitaţi”, a declarat Romeo Dunca, luni seară, pentru News.ro.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult