Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Carnea de porc românească, tot mai rară în magazine. Asociațiile de fermieri trag un semnal de alarmă

Your browser doesn't support HTML5 video.

Carnea de porc românească este tot mai rară în vitrinele magazinelor, iar cei care țin neapărat să o mânânce, au ajuns să plătească și cu 30-40% mai mult pentru ea, ca anul trecut.

 

De altfel, premierul le-a cerut responsabililor de la agricultură și energie să vină cu un plan salvator, în următoarele două săptămâni, ca să reducem din importuri. În acest moment, cumpăram peste 80% porc din alte țări, iar procentul este în creștere, atrag atenția asociațiile de fermieri.

Acum câțiva ani erau sacrificați într-un abator din Ilfov 300 de porci zilnic, anul acesta, dacă sunt 40.

Vasile Ceaucean, proprietarul unui abator: „Cerere ar fi, dar lumea s-a împărțit în mai multe categorii. În special că vine marfă de afară, porc tăiat de afară și vine mai ieftin ca al nostru. Pentru că afară, în Uniunea Europeană, acolo mai există niște subvenții care se dau la crescători, la abatoare și atunci asta le permite să aducă marfa la noi”.

Și nici nu este de mirare. Fermele românești se închid una câte una. Fie din cauza pestei porcine, fie pentru că proprietarii nu mai reușesc să facă față cheltuielilor. În ultimii doi ani, de pildă, pesta porcină a dus la sarcrificarea a peste 1.200.000 de porci. În aceste condiții, crescătorii nu acoperă nici măcar un sfert din cererea de pe piață.

Citește și
carne porc
Europa are un surplus de carne de porc după ce China a oprit importurile. Care este motivul
Oamenii sunt tot mai cumpătați la cumpărături

Oricum, oamenii sunt mult mai cumpătați la cumpărături. Preparatele din carne de porc rămân cele mai căutate, însă cantitățile cerute de clienți s-au redus.

Cumpărător: „Acceptabile, pentru că nu iau cantități mari”.

Cumpărător: „Încă ni le permitem”.

Nicu Indreica, proprietarul unei băcănii: „Deja prețurile în piață au început să crească, aproape că s-au dublat, cel puțin la carnea de porc, înclusiv și la mangaliță au crescut foarte accelerat, în special în ultimele trei luni. Lumea se uită mai atent la cantitate, în primul rând”.

Ca să asigure consumul, țara noastră a importat, în primele cinci luni ale anului, peste 127 de mii de tone de carne de porc, iar în 2021 cu aproape 48 de mii de tone mai mult față de 2020.

Nicolae Ciucă, premierul României: „Încă avem probleme cu asigurarea cărnii de porc. Vă rog, domnule ministru, să luăm toate măsurile care se impun. Vă rog foarte mult ca în două săptămâni de zile să veniți, împreună cu Ministerul Economiei, cu un plan”.

În replica, ministrul Agriculturii susține că are planuri de repopulare, dar spune că cea mai mare problemă o reprezintă focarele de pestă porcină din ce în ce mai multe.

 

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult