Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Care este situația răniților în exploziile de la Crevedia, transferați în străinătate. Medic din Bruxelles: „Sunt optimist”

Your browser doesn't support HTML5 video.

Pacienții cu arsuri grave, dar stabili, au fost transferați la spitale din alte țări. Au trecut mai bine de 24 de ore de când primii doi pompieri au ajuns în Belgia.

Alți 10 sunt îngrijiți acum de medici specializați din Austria, Germania, Italia și Norvegia. În total, 8 țări și-au oferit ajutorul pentru a prelua răniții care NU pot fi tratați la noi.

Liliana Curea, corespondent PROTV: „Suntem în secția de terapie intensivă a Spitalului Bagdasar Arseni, în imediata apropiere este secțiaunde sunt cele trei paturi pentru marii arși. Aici, mai sunt în acest moment nouă pacienți răniți în urma exploziilor de la Crevedia, unul dintre ei, un cetățean nepalez, este în stare extrem de gravă, are arsuri pe mai bine de 95% din suprafața corpului, este intubat și ventilat mecanic, medicii se luptă să-l țină în viață, dar sunt foarte rezervați în privința șanselor sale în acest moment. Ceilalți pacienți sunt șapte pompieri și un jandarm, ei sunt internați în secțiile normale, au o stare de spirit bună, și se simt foarte bine. Alți 20 de răniți mai sunt internați la Spitalul Floreasca din Capitală, locul în care au ajuns cei mai mulți dintre răniții exploziilor din Crevedia. Mai sunt trei persoane internate la Spitalul de Arși, acolo este o persoană la terapie intensivă, intubată și ventilată mecanic, și câte un rănit mai este în Spitalul Universitar și Spitalul Elias. Alte 12 persoane, răniți în urma exploziilor, au fost transferați în străinătate, unii dintre ei chiar au fost operați, iar autoritățile de la noi sunt în permanentă legătură cu medicii de acolo. Un lucru foarte important, rămâne în vigoare apelul pentru donarea de sânge, oamenii sunt rugați să meargă la centrele de donare, pacienții cu arsuri au întotdeauna nevoie de mai mult sânge și plasmă.”

Pacienții cu arsuri grave sunt transferați la spitale din alte țări. Primii care au plecat sunt doi pompieri tineri, aflați în comă indusă, și au ajuns deja în Belgia.

Citește și
stație gpl
Stația GPL din Crevedia nu mai avea autorizație de mediu de aproape 3 ani

Alți doi pacienți sunt în Italia, trei în Austria și patru în Germania, plus unul în Norvegia. În total, opt țări și-au oferit ajutorul pentru a prelua răniții care nu pot fi tratați la noi.

Duminică seară, în jurul orei 19:00, alţi doi pacienți au plecat de la Baza 90 Otopeni spre Lubeck, în Germania.

Cu câteva ceasuri înainte, la ora 16, cinci pacienți - pompieri - plecaseră cu o aeronavă militară către spitale din vestul Europei. Trei vor fi tratați în Austria și doi în Germania. Un alt pacient a ajuns în Norvegia.

Cei trei trimiși în Austria au ajuns cu bine, anunță autoritățile. Unul, internat la Viena, este în stare stabilă. Iar ceilalţi doi sunt la Graz - la Terapie Intensivă.

Primii doi pacienți, pompieri, cu arsuri pe căile respiratorii, au ajuns ieri la Spitalul Militar din Bruxelles, cu o aeronavă Spartan a Forțelor Aeriene Române.

Starea pacientului din Oslo, Norvegia: „Pacientul este în stare stabilă, nu necesită intervenții chirurgicale. Rezultatul evaluării a fost mai bun decât datele luate în calcul. Se apreciază ca va rămâne circa 2-3 săptămâni în spital, maxim o lună.”

„Pacientul aflat la AKH Viena, este stabil, se recupereaza treptat, ceilalti doi pacienți aflati la Intensiv Station la UKH Graz, sunt de asemenea stabili, urmând sa aflăm mai multe detalii ASAP de la șeful secției” au transmis medicii români.

La Milano, Italia, ambii pacienți au trecut noaptea fără incidente, unul dintre aceștia a suferit o operație și starea lui s-a stabilizat, iar starea celuilalt s-a menținut tot stabilă.

Camelia Donțu, corespondent PROTV: „În acest moment, cei doi pompieri români ajung aici, la Spitalul Militar Regina Astrid. Au fost transportaţi la spital cu două ambulanțe. Din informaţii neoficiale, în echipajul de pe salvări se află şi un cadru medical român, astfel să poată facilita comunicarea între pacienţi şi cadrele medicale belgiene.”

Spitalul Regina Astrid gestionează dezastre şi urgențe militare, dar este și centru pentru pacienții cu arsuri pe suprafețe mari. Este acelaşi spital unde au fost tratați mai mulți români, inclusiv victime de la Colectiv.

Camelia Donțu, corespondent PROTV: „Cei doi pompieri sunt internați aici, la Secția de Arși. medicii spun că au arsuri pe 10% din suprafața corpului, pe brațe și pe față. Deocamdată, sunt în comă indusă.”

Thomas Rose, șeful unității de arși de la Spitalul Regina Astrid: „Transferul s-a derulat foarte bine, pacienţii sunt în stare stabilă, au tolerat bine transportul şi acum primesc deja tratament specializat în unitatea noastră de terapie intensivă. Văzând leziunile, estimăm o spitalizare de 4-6 săptămâni. Cred că unul dintre pacienţi va avea nevoie de intervenţie la mâini. În privinţa celui de-al doilea, sunt optimist că rănile se vor vindeca spontan, cu tratament adecvat.”

O a doua aeronavă Spartan, cu doi răniți, internați inițial la Spitalul Bagdasar Arseni, din Capitală, a decolat la 8 dimineața, cu destinaţia Italia.

Avionul militar a aterizat duminică la prânz, iar pacienții - civili - au fost duşi duși la Spitalul San Raffaele, din Milano. Din păcate, starea unuia este critică, potrivit Ministerului Sănătății.

Laura Culiță, corespondent PROTV: „Autorităţile au obţinut aprobare pentru transferul a încă doi pacienţi în Germania. Prin Mecanismul european de Protecţie Civilă, România a solicitat tratarea în alte state UE a 18 pacienţi cu arsuri grave. Opt ţări şi-au oferit ajutorul, iar pentru cinci procedurile sunt deja gata".

Trei explozii violente s-au produs în Crevedia la o stație GPL, sâmbătă seară. Două persoane au murit și 56 au fost rănite.

Cele mai multe victime au fost după a doua explozie. Atunci, pe lângă trecători și localnici, au fost răniți și 43 de angajați din cadrul Ministerului de interne: 39 de pompieri, 2 polițiști și 2 jandarmi. Unii sunt în stare critică, intubați și ventilați mecanic.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult