Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Persoanele cu venituri mici vor primi cardurile sociale de 50 de euro și anul viitor

Your browser doesn't support HTML5 video.

Persoanele cu venituri mici vor beneficia de cardurile sociale în valoare de 50 de euro și anul viitor. Guvernul a decis să extindă măsura tichetelor valorice până în vară și are în plan să mențină această facilitate și în anii următori.  

 

2,3 milioane de români au primit carduri sociale

Până acum, peste 2,3 milioane de români au primit carduri sociale. Deși banii pot fi folosiți doar pentru alimente de strictă necesitate, unii beneficiari au încercat să cumpere alcool și tutun ori să joace la păcănele.

Tichetele au fost acordate la începutul verii și au fost încărcate până acum de două ori, cu câte 250 de lei, la fiecare două luni.

În total, puțin peste un milion de lei, bani proveniți atât din fonduri europene cât și de la bugetul statului, au virat autoritățile prin intermediul cardurilor electronice.

Inițial, măsura a fost gândită până la finalul anului, însă autoritățile vor prelungi programul până în iulie anul viitor.

Citește și
Metode de inselatorie online
Metode de înșelătorii online. Cum poți ajunge cu banii furați de pe card

Marcel Boloș, ministrul Fondurilor Europene: „Prelungirii pentru încă șase luni pentru toate categoriile de benefiaciari a emiterii și distribuției și virării banilor pe card. Vestea cea bună este că există această susținere pentru acordarea cardurilor sociale. Tot ceea ce avem acum ca beneficiari, continuă tot procesul de încărcare a cardului și pentru semetrul I”.

Românii au încercat să folosească cardurile sociale pentru alcool și tutun

Cardurile sociale au fost acordate pentru a-i ajuta pe titulari să își cumpere alimente de strictă necesitate.

Mulți au încercat să cumpere de la magazine alcool și tutun. Alții au vrut să le folosească la jocurile de noroc și au rămas fară ele. În total, peste 63.000 de vouchere sociale au fost blocate după ce Agenţia Naţională de Administrare Fiscală a constatat că beneficiarii cumulau venituri de peste 1.500 de lei.

Voucherele sociale au fost blocate și pentru românii care fie au avut o adresă incompletă, locuiesc în acest moment într-un cămin de seniori, nu sunt în țară, lipsesc din localitate sau au decedat. Alții au refuzat să primească respectivul tichet din motive religioase.

Voucherele sunt adresate românilor cu venituri mici, cu dizabilități sau pensionarilor.

Chiar și acum, la câteva luni de când au fost emise, unii dintre beneficiari cred că pot cumpăra orice produs din magazin.

Claudiu Melcu, șef de magazin: „Noi am instruit casierii în privința a ce pot achiziționa prin aceste carduri și au fost refuzați. Oamenii încearcă mereu să fraudeze cumva, să treacă de sistem. Din păcate nu îi putem servi cu produse cosmetice, chimice, alcool sau produse din tutun".

Liliana Rusescu, reprezentantul unui magazin comercial: „Au încercat să cumpere alcool, insinuând că și vinul sau alcoolul este ca un aliment, dar i-am refuzat politicos și au înțeles despre ce este vorba”.

Cardurile electronice pot fi folosite în 25.000 de magazine

În astfel de cazuri, magazinile sunt obligate să sesizeze autoritățile. În plus, responsabilii fac controale și verifică tranzacțiile.

Între timp au devenit partenere și marile lanțuri de hipermarketuri, iar în total sunt aproape 25.000 de magazine alimentare unde pot fi folosite cardurile electronice. Lista lor o găsiți pe site-ul fonduri-ue.ro.

Ligia Pascu, pensionară: „Eu l-am folosit. S-a încărcat, am luat tot ce a trebuit. Eu nu l-am consumat tot. De 250 de lei îmi iau cu bucăţică, o bucată de brânză, o sticlă de ulei, un pic de carne, eşalonat”.

Valeria Istrate, beneficiară: „Făină, ulei, zahăr. Sunt acceptabile prețurile. Unele sunt prea mari, dar noi luăm ce e mai ieftin, ce putem să ne înadrăm, că mare lucru de 250 lei nu ai ce lua”.

Între timp, autoritățile au încărcat cu câte 500 de lei și cardurile sociale destinate elevilor și preșcolarilor din mediile defavorizate.

Deocamdată au fost fonduri suficiente pentru 97.000 de copii. Alți 200.0 de mii vor primi banii în noiembrie.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult