Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Cantitatea de gunoaie de pe lacul Bicaz a atins un nou record

Your browser doesn't support HTML5 video.

Lacul Bicaz, cel mai mare lac amenajat pe râurile interioare din România, a atins un nou record, de această dată trist.

Dacă acum două decenii, pe lacul de acumulare se adunau 5-6 tone de gunoaie, acum cantitatea atinge și 100 de tone. Cum râul Bistrița colectează resturi din trei județe până ajunge acolo, autoritățile se declară neputincioase. Aceeași situație se întâlnește și pe barajele de pe Jiu. Sunt însă zone unde camerele de supraveghere au făcut minuni.

La înălțime, decorul este superb în zona Lacului Bicaz, însă, la nivelul solului, este de coșmar. Delia Morariu, turistă: „Cobor să văd un tablou, să mă bucur de frumusețile naturale ale celei mai frumoase țări din lume, și, când colo, ochii îmi cad între peturi”. Mihai Chiriuță, turist: „Să se aplice amenzi. Cred că numai așa ne putem civiliza”.

Pescarii se plâng că plătesc taxele anuale degeaba.

Gheorghe Crețu, localnic: „Nu mai poți să dai la pește din cauza mizeriilor. Trebuie să mergem acasă. Plătim permise degeaba”.

Citește și
Scandal într-o comună din Gorj. Un angajat al primăriei arunca gunoaie la marginea unei păduri
Scandal într-o comună din Gorj. Un angajat al primăriei arunca gunoaie la marginea unei păduri

Iar autoritățile locale spun că ploile abundente aduc tone de gunoaie din aval. Ancuța Ana, primar în Poiana Teiului: „Noi facem ecologizarea săptămânal. Dacă în urmă cu 8 ani adunam în jur de 500 de saci de 240 de litri, am ajuns ca anul acesta să adunăm peste 1.000 de saci. Nu consider că a pune niște camere este o soluție. Aceste peturi vin pe Bistrița din Maramureș, de la Suceava, și ajung în județul Neamț. Nu cred că este o soluție”.

Și barajele de pe Jiu sunt încărcate cu tone de gunoaie, recoltate de pe zeci de kilometri.

Alexandru Budulan, șeful Serviciului de Gospodărire a Apelor Jiu: „Acea minge, un frigider, mai multe electrocasnice, nu știu cum ajunge așa ceva în cursul de apă. Ne așteptăm la fiecare viitură la astfel de deșeuri din Valea Jiului”.

Cristinel Rujan, prefect de Gorj: „În amonte este județul Hunedoara, vin și de acolo”. Marian Rotaru, directorul unei firme de colectare a deșeurilor: „E a cincea mașină și cred că mai luăm 20 până diseară”.

Camerele de supraveghere au dat roade la Oradea, pe Valea Crișului Repede.

Teodor Negrea, viceprimarul comunei Bulz: „De cînd s-o instalat camerele, în zona asta, n-avem probleme. Aicea era plin. Plin de gunoaie”.

Și în comuna Bratca, tot în Bihor, câțiva kilometri mai jos, gunoaiele au dispărut.

Alexandru Gabora, primarul comunei Bratca: „Era un loc de aruncare a mizeriilor pe Criș. Apa le lua, le ducea la vale și, cu asta, se scăpau de toată mizeria”.

Nu doar gunoaiele au dispărut în zonă, ci și hoții de pietriș. Sistemul de supraveghere video a costat 122.000 de lei și are 22 de camere, răspândite pe 10 km de-a lungul albiei răului.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult