Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Canicula este la fel de chinuitoare pentru animale cum este și pentru noi. Recomandările specialiștilor

Your browser doesn't support HTML5 video.

Canicula este la fel de chinuitoare pentru animale cum este și pentru noi. Specialiștii Autorității Naționale Sanitar Veterinare au lansat un ghid de bune practici pentru fermieri și pentru cei care au animale de companie.

Apa proaspătă nu trebuie să lipsească, iar transportul și plimbările sunt indicate doar după lăsarea serii ori dimineața devreme.

Aceasti porci din satul Alămor, județul Sibiu, primesc de câteva zile un tratament special, după ce temperaturile au sărit de 34 de grade.

Viorel Geler, gospodar: „Mai mult la umbra stau săracele! Le mai dăm drumul la aer în grădina. Foarte cald, caniculă prea mare, la noi nu s-a prea pomenit”.

Nu toate animalele pot fi adăpostite în ogradă atunci când soarele dogoreşte. Stăpâna acestor văcuţe a dus cireada la păscut aproape de pădure, unde adie ușor vântul. De câteva ori pe zi, le coboară la adăpat.

Ana Frățilă, crescătoare de bovine: „Apoi 100 de litri de apă bea o vacă mare. Toată ziua, de dimineaţă până sera”. Autoritățile îi sfătuiesc pe gospodari şi pe fermieri să nu uite de confortul animalelor în aceste zile toride. Cătălin Cherejdi, medic veterinar: „Suntem obligaţi tot timpul să găsim locuri umbroase, să fie libere, să nu stea tot timpul în acelaşi spaţiu închis în care se pot supraîncălzi, să nu le supunem muncii fizice mai ales în timpul caniculei”. Nici animalele de companie nu trebuie neglijate. La bloc, de exemplu, temperatura poate depăși 30 de grade în timpul unei zile toride.

Cătălin Cherejdi, medic veterinar: „Mai ales la cele care stau la bloc şi sunt scoase destul de frecvent afară. Să alegem orele dimineţii şi orele serii când este mai răcoare, eventual să alegem şi parcurile sau zonele care sunt mai umbroase. Să avem apă la discreţie tot timpul, să le schimbăm apa, apa rece şi îndestulată”. În aceste zile, transportatorii de animale trebuie să respecte obligatoriu niște reguli: transportul se face doar pe timp de noapte sau dimineaţă devreme, când e mai răcoare. În plus, trebuie să le asigure ventilație și apă necuvântătoarelor.

 

 

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult