Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Când ar putea deveni România membru cu drepturi depline în Schengen. Solicitarea cancelarului Austriei

Your browser doesn't support HTML5 video.

''Sistemul Schengen, nu funcționează, prin urmare nu poate fi extins!''. Iata poziția tranșantă a cancelarului austriac, cel care rămâne singurul opozant al aderării depline a României și Bulgariei la spațiul Schengen.

Șeful guvernului de la Viena a fost pentru câteva ore la București, unde s-a întâlnit cu președintele și premierul. În ciuda poziției sale, colegii săi de partid au votat o rezoluție prin care toată familia politică a popularilor europeni va susține cele două state pentru a adera în curând și cu frontierele terestre.

Karl Nehammer face parte din familia europeană a popularilor și a venit pentru câteva ore la București. Inițial s-a întâlnit cu președintele Klaus Iohannis. Oaspetele nu a vrut să facă declarații, însă mesajul postat după întâlnire pe internet a fost tranșant.

Karl Nehammer, cancelarul Austriei: ”Poziția Austriei rămâne clară și neschimbată: În prezent, sistemul Schengen nu funcționează, prin urmare nu poate fi extins”.

Nici mesajul presedintelui Iohannis nu a lăsat loc pentru prea mult optimism.

Citește și
karl nehammer
„Liniile roșii” pentru partidul lui Nehammer: Schengen deplin pentru România, energia nucleară și banarea motoarelor termice

Klau Iohannis, președintele României: "Am agreat să continuăm procesul prin care România să își atingă obiectivul de a deveni stat membru Schengen cu drepturi depline".

Ambii lideri s-au adresat apoi liberalilor europeni. Klaus Iohannis nu a făcut nicio referire în discursul său la subiectul Schengen, insa cancelarul austriac a vorbit despre nevoia de a asigura frontiera externă a Uniunii Europene și a făcut aluzie la toate condițiile impuse până acum României și Bulgariei.

Karl Nehammer, cancelarul Austriei: ”Trebuie să luăm aceste preocupări în serios şi trebuie să luăm în serios graniţele externe şi să oferim asistenţă la graniţă. Acele granite au nevoie de finanţare, pentru protecţia lor, avem nevoie de proceduri de azil rapid implementate şi să ne asigurăm că cei care se află illegal pe eritoriul UE sunt repatriaţi”.

Cu toate acestea colegii săi austrieci au votat manifestul congresului de la București. Prin acest document, oficialii PPE din toate instituțiile Uniunii se angajează să susțină România și Bulgaria pentru a deveni ”cât mai curând” membru cu drepturi depline în spațiul Schengen.

Victor Negrescu, europarlamentar PSD: "Din nefericire, în acest caz, mesajul nu e suficient de clar. Nu avem o dată clară, nu avem un angajament ferm în acest sens și mi-aș dori ca popularii europeni să vină cu un mesaj mult mai precis de sprijin pentru țara noastră". La finalul acestei luni, România și Bulgaria vor fi primite în spațiul de liberă circulație cu frontierele aeriene și maritime. Conform unor surse, in discutiile de la București Karl Nehamer a cerut ca România să susțină firmele austriece angajându-se în schimb să nu mai fie atât de critic la adresa noastră. Aceleași surse susțin că o decizie privind acceptarea României ca stat membru cu drepturi depline ar fi posibilă în luna octombrie, după alegerile interne din Austria.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult