Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Calendar ortodox, 21 septembrie: Sfântul Proroc Iona este sărbătorit în această zi

Sfântul Proroc Iona este cinstit de Biserica Ortodoxă Română în fiecare an, pe 21 septembrie.

Sfântul Proroc Iona este cunoscut în credința ortodoxă drept cel care a fost înghițit de un pește și a supraviețuit după trei zile petrecute în interiorul acestuia. După ce a reușit să scape, se spune că Sf. Iona i-a informat pe creștini de moartea și învierea lui Iisus Hristos.

Cine a fost Sfântul Proroc Iona

Sfântul Proroc Iona a trăit în secolul VIII î.Hr. în regatul de nord al Israelului și a fost fiul lui Amitai, profet între anii 830-800 î.Hr.

După moartea tatălui său, Iona a fost crescut de mama sa. Pentru o perioadă, în casa lor s-a stabilit Prorocul Ilie. Potrivit tradiției creștine, în acest timp, cantitatea de făină din casă nu scădea, oricât de multă se folosea și același lucru se întâmpla și cu untdelemnul.

În această perioadă, copil fiind, Iona s-a îmbolnăvit și a murit. În acel moment, mama sa l-a strigat pe Sfântul Ilie și l-a întrebat: „Ce ai avut cu mine, omule al lui Dumnezeu? Ai venit la mine ca să-mi pomenești păcatele și să-mi omori fiul? 

Citește și
Sfantul Ioan Botezatorul
Taierea Capului Sfantului Ioan Botezatorul. Traditii si obiceiuri pentru ziua de 29 august

Atunci, conform Vechiului Testament, Sfântul Ilie l-a strigat pe Dumnezeu și i-a zis: „Doamne, Dumnezeul meu, să se întoarcă sufletul acestui copil în el", iar Dumnezeu l-a readus la viață pe Iona, scrie doxologia.ro

Sfântul Iona, înghițit de pește

Ajuns adult, Iona a devenit la rândul său proroc, iar într-o zi, Dumnezeu l-a trimis în cetatea Ninive, capitala Imperiului Asirian, pentru a-i îndemna pe locuitori să se pocăiască. Însă, din teama de a nu fi ucis, Iona a fugit la Tarsis, un port din Fenicia, de unde a luat o barcă și a plecat pe mare.

Potrivit Vechiului Testament, în timp ce era pe mare, corabia lui Iona a fost distrusă de o furtună, iar el a ajuns pe fundul mării, unde a fost înghițit de un chit (pește mare, balenă sau balaur de mare).

Timp de trei zile, cât a petrecut în burta vietății marine, Iona l-a rugat pe Dumnezeu să-l ierte și să-l salveze.

Rugile lui Iona au fost ascultate, iar vietatea marină a ajuns pe uscat, unde prorocul a reușit să scape.

După ce a fost salvat, Sfântul Iona s-a dus în cetatea Ninive și și-a îndeplinit sarcina primită de la Dumnezeu, cerându-le locuitorilor și animalelor să țină post negru.

Moartea Sfântului Iona

Potrivit tradiției, Sfântul Proroc Iona a murit cu 800 de ani înainte de nașterea Mântuitorului Iisus Hristos și a fost îngropat în peștera Kenezeului din Mesopotamia.

Piesa de teatru Iona, scrisă de Marin Sorescu

„Iona” este o parabolă dramatică scrisă de Marin Sorescu, unul dintre cei mai mari scriitori români contemporani.

Iona fost publicată prima dată în revista literară „Luceafărul”, pe 18 ianuarie 1968.

Spre deosebire de Sfântul Iona, care este menționat în Biblie, personajul lui Sorescu este un pescar solitar, care nu poartă pe umeri nicio vină. Iona este, însă, înghițit de un pește uriaș și, de fiecare dată când încearcă să evadeze, ajunge într-o burtă și mai mare. Acest proces se repetă până la infinit.

„Iona”, alături de piesele „Paracliserul” și „Matca”, face parte dintr-o trilogie dramatică intitulată „Setea muntelui de sare”, publicată într-un volum în 1974.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult